Dnevne novice - 14.08.2019
Objavljeno: 14. 08. 2019

SLOVENIJA

V prvem polletju 14-odstotna rast vrednosti gradbenih del

Gradbeništvo v Sloveniji je v prvem polletju beležilo rast. Po podatkih državnega statističnega urada je bila rast vrednosti opravljenih gradbenih del 14,4-odstotna, pri čemer se je vrednost teh del na stavbah povečala za 11,9 odstotka, na gradbenih inženirskih objektih pa za 15,1 odstotka.
Vir: STA

Ena ključnih dilem energetske prihodnosti Slovenije gradnja Neka 2

Nastajajoči energetski koncept naj bi po pričakovanjih in napovedih odgovoril na eno ključnih dilem v slovenski energetiki v zadnjem desetletju, in sicer morebitno gradnjo drugega bloka Nuklearne elektrarne Krško (Nek 2). Obstoječi naj bi deloval do leta 2043, za izgradnjo novega bi s pridobitvijo dovoljenj potrebovali vsaj deset let.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Francija z najnižjo brezposelnostjo v desetih letih

Francija je drugo četrtletje sklenila s padcem brezposelnosti, tako da je ta pristala pri 8,5 odstotka. Gre za najnižjo raven po letu 2009, je danes objavil francoski statistični urad Insee. Stopnja brezposelnosti v drugem največjem gospodarstvu v območju evra sicer upada že od sredine leta 2015.
Vir: STA

Eurostat potrdil prvo oceno rasti BDP v drugem četrtletju

Luxembourg, 14. avgusta - Gospodarska rast je bila v letošnjem drugem četrtletju v območju evra in EU po sezonsko prilagojenih podatkih v četrtletni primerjavi tudi po drugi oceni evropskega statističnega urada Eurostat 0,2-odstotna. V primerjavi z enakim četrtletjem lani je bila rast v evrskem območju 1,1-odstotna, v EU pa 1,3-odstotna.
Vir: STA

Ifo: Trgovinska vojna bi lahko EU tudi koristila

Dodatne carine na ameriški uvoz s Kitajske, ki jih je za september napovedal ameriški predsednik Donald Trump, bi lahko ZDA in EU tudi koristile. Še več koristi bi unija imela od kitajskih povračilnih ukrepov, je izračunal münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo. Pri tem izpostavlja predvsem potencialno rast evropskega izvoza v ZDA.
Vir: STA

Centralne banke sprejemajo stimulativne politike

V Aziji so centralne banke v tako raznolikih gospodarstvih, kot so Avstralija, Indija in Tajska, osuple trge z agresivnim znižanjem temeljnih obrestnih mer kot odziv na trgovinsko vojno. Kitajska skozi banke ugodnejše kreditira gospodinjstva in gospodarstvo. Evropska centralna banka bo z visoko verjetnostjo sprožila stimulativne ukrepe. Prvi bo nižanje obrestne mere v Septembru. EU, ZDA, Kitajska, Indija, Avstralija in Tajska predstavljajo levji delež svetovnega BDP in prebivalstva. V vseh teh ekonomijah smo sedaj priča stimulativnim denarnim politikam. Stimulativne denarne politike po svetu so potrebne za vzpostavitev novih dobavnih poti in kapitalskih investicij s čim nižjim stroškom financiranja. Nižji stroški financiranja podjetij posledično zvišujejo dobiček in s tem njihovo vrednost in vrednosti njihovih projektov. To se odrazi na cenah delnic.
Vir: ilirika

SRBIJA

Srbija je na svetu na prvem mestu na področju neposrednih tujih naložb na področju greenfield investicij

Fiat v Kragujevcu izdeluje sedemsedežni SUV

Nazaj na novice