Dnevne novice - 12.08.2019
Objavljeno: 12. 08. 2019

SLOVENIJA

Izvoz v prvem polletju višji za 9,2 odstotka, uvoz za 11,2 odstotka

Vrednost slovenskega izvoza je v prvem polletju dosegla 16,83 milijarde evrov, kar je 9,2 odstotka več kot v enakem obdobju lanskega leta. Uvoz se je na letni ravni okrepil za 11,2 odstotka na 16,78 milijarde evrov, kažejo podatki statističnega urada. Slovenija je ustvarila presežek v trgovinski bilanci, ki je znašal 47,9 milijona evrov.
VIR: sta

Vrednost industrijske proizvodnje v polletju navzgor

Vrednost industrijske proizvodnje v Sloveniji je bila v prvem polletju za 3,7 odstotka višja kot v enakem obdobju lani, kar predstavlja najnižjo polletno rast z zadnjih šestih letih, so sporočili iz statističnega urada. Junija se je na mesečni ravni znižala, na letni ravni pa je bila rast, ki je bila sicer najnižja letos.
VIR: sta

MEDNARODNI TRGI

Na hongkonškem letališču odpovedali vse lete

Na hongkonškem letališču so zaradi protestnikov, ki so zasedli dvorane, namenjene prihodom potnikov, odpovedali vse današnje prihode in odhode. Izjema so odhodni leti, pri katerih so potniki že opravili postopek prijave na let, in prihodi letal, ki so že na poti.
Upravljavec enega največjih letališč na svetu se je za ukrep odločil, ker je letališke prostore preplavilo več tisoč protestnikov. S prihodi na letališče so poleg tega močno zgostili promet v njegovi okolici in povsem napolnili parkirišča ob letališču.Vodstvo javnosti svetuje, naj ne prihaja na letališče.Protesti so del demonstracij, ki ulice Hongkonga hromijo že več kot dva meseca. Demonstracije so se začele kot nasprotovanje predlogu zakonodaje, ki bi omogočila izročanje osumljencev Kitajski. Razširile so se v množično gibanje za več demokratičnih svoboščin v mestu.
VIR: sta

Ifo: Trgovinski spor močno vpliva na svetovno gospodarstvo

Razpoloženje v svetovnem gospodarstvu se je zaradi trgovinskega spora močno poslabšalo, opozarja münchenski inštitut Ifo. Kazalnik gospodarske klime, ki ga izračunava, se je v tretjem četrtletju v primerjavi z drugim znižal za 7,7 točke na -10,1 točke. V razvitih gospodarstvih so se poslabšali tudi obeti, so sporočili z inštituta.
VIR: sta

SRBIJA

Vlada znova daje 21 milijonov evrov Air Srbiji

Finančno poročilo družbe Air Serbia za leto 2018 kaže, da je srbska vlada letalskemu prevozniku izplačala 21 milijonov evrov v obliki subvencij in donacij. Predsednica vlade Ana Brnabić pojasnjuje, da je bil denar porabljen za kritje dolgov nekdanjega nacionalnega letalskega prevoznika JAT.
VIR: serbiamonitor

Nazaj na novice