Dnevne novice - 06.08.2019
Objavljeno: 06. 08. 2019

SLOVENIJA

V Sloveniji največ podpornikov evra v vsej EU

Evro kljub velikim vzponom in padcem v zadnjih letih še vedno uživa visoko podporo. V evrskem območju skupno valuto podpira 76 odstotkov vprašanih, kar je največ po pomladi leta 2004. Največ zagovornikov, in sicer 88 odstotkov, ima prav v Sloveniji, je razvidno zadnje raziskave Eurobarometer, izvedene junija med 27.464 vprašanimi.
Vir: STA

Celjske mesnine se zanimajo za nakup Ptujske kleti

Celjske mesnine se zanimajo za nakup Ptujske kleti. Pogovore z vodstvom Perutnine Ptuj, ki je lastnik kleti, so začeli lani, nadaljevali pa jih bodo ta mesec, je za STA povedal direktor Celjskih mesnin Izidor Krivec. V Perutnini Ptuj pa so medtem za STA pojasnili, da se glede Ptujske kleti na njih obračajo različni investitorji.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Evropske borze po hudih padcih danes rastejo

Po hudih padcih, ki so jih utrpele v ponedeljek, pomembnejše borze v Evropi danes beležijo optimističen začetek trgovanja. Sprva je še kazalo na nadaljevanje negativnih gibanj tudi danes, potem ko so ZDA Kitajsko obtožile manipulacij s svojo nacionalno valuto, kar je vzbudilo strah pred valutno vojno.
Vir: STA

Trump Kitajsko razglasil za manipulatorko valute

Ameriški predsednik Donald Trump je na odločitev Kitajske, da preneha uvažati ameriške kmetijske pridelke, odgovoril z razglasitvijo Kitajske za manipulatorko valute. S tem je še zaostril trgovinsko vojno med državama. ZDA trdijo, da je Kitajska umetno pocenila juan, Kitajska odgovarja, da je pocenitev njene valute posledica Trumpovih carin.
Trump je Kitajsko za manipulatorko valute včeraj najprej razglasil preko Twitterja. Nato je ta ukrep uradno razglasilo še finančno ministrstvo, ki je napovedalo sodelovanje z Mednarodnim denarnim skladom za odstranitev nepoštene konkurenčne prednosti.
ZDA so Kitajsko za manipulatorko valute nazadnje razglasile leta 1994. Takšna razglasitev pomeni, da lahko Washington uvede sankcije proti Pekingu. Po najavi zadnjega paketa Trumpovih carin je vrednost juana padla najnižje v zadnjih 11 letih.
Vir: STA

SERBIA

Javni dolg Srbije se je junija zmanjšal na 23,55 milijarde evrov

Javni dolg Srbije je konec junija 2019 znašal 23,55 milijarde EUR, kar je 190 milijonov manj v primerjavi z mesecem majem. Delež javnega dolga v srbskem bruto domačem proizvodu (BDP) se je prav tako zmanjšal z 51,8 odstotka v mesecu maju na 51,4 odstotka v mesecu juniju. Najnižji delež javnega dolga v Srbiji glede na BDP, 28,3 odstotka, je bil zabeležen leta 2008, najvišji pa leta 2000, ko je predstavljal 201,2 odstotka BDP.
Vir: Tanjug

Proračunski presežek ob koncu junija 21,5 milijarde din

Konec prvega pol leta je javnofinančni proračunski presežek znašal 21,5 milijarde din, so sporočili z ministrstva za finance. Zbrani so bili prihodki v višini 611,8 milijarde din, odhodki pa v višini 590,3 milijarde din. Po navedbah ministrstva je bil junija dosežen proračunski presežek v višini 13,2 milijarde din. Junija je bilo zbranih 113,4 milijarde din, od tega 101 milijarda davčnih prihodkov, največ davčnih prihodkov v višini 41,2 milijarde pa je bilo iz naslova DDV in trošarin v višini 27,2 milijarde din.
Vir: Tanjug

Nazaj na novice