Dnevne novice - 05.08.2019
Objavljeno: 05. 08. 2019

SLOVENIJA

Hella Saturnus povečala prihodke in dobiček

Družba Hella Saturnus Slovenija, ki med drugim proizvaja avtomobilske žaromete, je v poslovnem letu 2017-2018, ki se je končalo z lanskim majem, ustvarila 389,23 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je 3,7 odstotka več kot v enakem obdobju leto prej. Čisti dobiček se je povečal za 71,5 odstotka na 13,74 milijona evrov.
Vir: STA

Zreški GKN lani prihodke povečal za skoraj tretjino

Zreško podjetje GKN Driveline, ki je del britanske multinacionalke GKN Industries, je lani v primerjavi z letom prej obseg proizvodnje povečalo za skoraj tretjino. Družba je ustvarila za dobrih 107 milijonov evrov evrov prihodkov, kar je skoraj 25 milijonov evrov več kot leta 2017. Kljub temu je bil dobiček lani nekaj manjši.
Vir: STA

MEDNARODNI TRG

Azijske borze globoko v rdečem

Trgovanje na azijskih borzah danes poteka v znamenju rdečih številk. Analitiki stanje pripisujejo trgovinskim napetostim med ZDA in Kitajsko, ki so kitajski juan potisnile na najnižjo vrednost v primerjavi z dolarjem po avgustu 2010. Vlagatelji iščejo varnejše alternative, kot so zlato in obveznice, poročajo tuje agencije.
Vir: STA

Gospodarsko razpoloženje v območju evra rahlo navzdol

Gospodarsko razpoloženje v območju evra se je v tretjem četrtletju rahlo poslabšalo. Kazalec gospodarske klime, ki ga izračunava münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo, se je znižal z -6,3 na -6,7 točke. Ocena trenutnih razmer se je namreč poslabšala, pričakovanja pa so medtem nekoliko manj pesimistična, so sporočili z inštituta.
Vir: STA

SERBIA

Zijin bo v Bor vložil še 200 milijonov dolarjev

Kitajska družba Zijin Mining Co, ki ima 63-odstotni delež v srbskem kompleksu za rudarstvo in taljenje bakra Bor bo vložila še 200 milijonov dolarjev v obnovo in gradnjo metalurških objektov. Namen je namestiti novo opremo, ki bo omogočila povišanje proizvodnje s sedanjih 80.000 ton predelanega bakrovega koncentrata na leto na kar 200.000 ton letno.
Vir: Tanjug

Število turistov v Srbiji za 9,1 odstotka višje

Junija letos je Srbijo obiskalo za 9,1 odstotka več turistov kot v istem mesecu lani. Zabeleženih je za 7 odstotkov več nočitev.
Vir: Tanjug

Nazaj na novice