Dnevne novice - 22.07.2019
Objavljeno: 22. 07. 2019

SLOVENIJA

Fitch zvišal bonitetno oceno Slovenije

Bonitetna agencija Fitch je v petek zvišala bonitetno oceno Slovenije z A- na A in ji pripisala stabilne obete, je danes sporočilo ministrstvo za finance.
Fitch med razlogi za zvišanje ocene navaja uspešno zniževanje javnega dolga in doseganje javnofinančnega presežka ter tudi gospodarsko rast, dobre ekonomske odnose s tujino, krepitev bančnega sektorja ter zniževanje brezposelnosti.
Gre za tretjo pozitivno spremembo glede bonitetne ocene letos - aprilskemu izboljšanju obetov iz stabilnih v pozitivne pri agenciji Moody's je junija sledilo zvišanje bonitetne ocene agencije S&P - kar je po navedbah ministrstva pokazatelj, da je Slovenija v dobri kondiciji in uspešno konsolidira javne finance, pravijo na ministrstvu.
VIR: STA

MEDNARODNI TRGI

Renault aktivneje vstopa na nigerijski trg

Francoski avtomobilski proizvajalec Renault bo povečal aktivnosti in prisotnost v Nigeriji, kjer bo postavil dve tovarni v sodelovanju z lokalnim konglomeratom Coscharis. Renault, ki ima že sedaj 18-odstotni tržni delež v Afriki, želi na ta način okrepiti prisotnost v Nigeriji, kjer še nima opaznejšega tržnega deleža.
VIR: STA

Z novimi pravili lažji dostop do kapitalskih trgov

Veljati so začela usklajena pravila EU, ki bodo podjetjem omogočila lažji dostop do kapitalskih trgov. Določenim izdajateljem, kot so mala in srednje velika podjetja, ob javni ponudbi ali sprejemu vrednostnih papirjev v trgovanje ne bo več treba pripravljati dolgih predstavitev informacij v obliki prospektov.
VIR: STA

Napetosti v Perzijskem zalivu dvigujejo cene nafte

Cene nafte so se danes v azijskem trgovanju zvišale, kar je posledica zaostrovanja razmer v Perzijskem zalivu. Iranska revolucionarna garda je namreč v petek med plovbo skozi Hormuško ožino zasegla švedski tanker Stena Impero, ki je plul pod britansko zastavo. Velika Britanija grozi s povračilnimi ukrepi.
VIR: STA

SRBIJA

NBS: Inflacijska pričakovanja so še vedno znotraj ciljnega obsega

Pričakuje se, da se bo inflacija v letu dni gibala med 2,8 in 2,5%, srednjeročno pa med 2,8 in 3%, poroča NBS.
Vir: NBS, Ilirika

Vrednost mobilnih bančnih transakcij od leta 2013 100-krat višja

Število uporabnikov mobilnega bančništva v Srbiji se je v zadnjih petih do šestih letih povečalo za več kot 15-krat, skupna vrednost transakcij pa je za več kot 100-krat višja kot v letu 2013.
Vir: Tanjug

Nazaj na novice