Dnevne novice - 15.07.2019
Objavljeno: 15. 07. 2019

SLOVENIJA

Maja rast gradbenih del

Vrednost maja opravljenih gradbenih del je bila za 4,1 odstotka višja kot aprila in za 11,1 odstotka višja kot maja lani. V prvih petih mesecih je bila vrednost del za 16,8 odstotka višja kot v enakem obdobju lani, je danes objavil državni statistični urad.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Kitajska gospodarska rast se je upočasnila na 6,2 odstotka

Peking, 15. julija - Kitajska gospodarska rast se je v drugem četrtletju upočasnila na najnižjo raven v skoraj treh desetletjih. Kitajski bruto domači proizvod je v drugem četrtletju na letni ravni narasel za 6,2 odstotka, analitiki pa opozarjajo, da drugo največje svetovno gospodarstvo vse bolj pestijo ameriške uvozne carine in trgovinski spor z ZDA.
V prvem četrtletju je rast na letni ravni dosegla 6,4 odstotka, danes objavljeni statistični podatki pa so v skladu s pričakovanji analitikov in kitajskih oblasti.
Peking je pred časom že uvedel številne ukrepe za spodbujanje gospodarske rasti, vendar pa ti doslej niso uspeli izničiti negativnega učinka padca povpraševanja iz tujine in domačega povpraševanja. Kitajski izvoz je, kot kažejo podatki statističnega urada, v prvih šestih mesecih leta, narasel le za 0,1 odstotka.
Vir: STA

Wall Street z rekordi, S&P 500 končal nad 3000 točkami

New York, 12. julija - Newyorške borze so današnje trgovanje zaključile z rekordi. Indeks S&P 500 je prvič zaključil nad mejo 3000 točk, tudi Dow Jones je dan končal z rastjo, potem ko se je že v četrtek prvič povzpel nad 27.000 točk. Po mnenju analitikov je vlagatelje vzpodbudila napoved, da bo centralna banka Federal Reserve konec meseca znižala ključno obrestno mero.
Vir: STA

SRBIJA

NBS: v juniju zabeležena deflacija

Po podatkih Republiškega statističnega urada Srbije so se cene življenjskih potrebščin junija znižale za 0,3 odstotka. Mesečni padec cen je bil predvsem posledica nižjih cen zelenjave in naftnih derivatov. V nasprotni smeri je bil največji vpliv sezonskega povečanja cen turističnih paketov. Medletna inflacija se je junija umirila in se spustila na 1,5 odstotka, kar je skladno s pričakovanji in predhodnimi napovedmi Narodne banke Srbije. Tudi osnovna inflacija (indeks cen življenjskih potrebščin z izključitvijo hrane, energije, alkohola in cigaret) je upočasnila rast 1,4 odstotka v medletni primerjavi.
Vir: NBS

Nazaj na novice