Dnevne novice - 09.07.2019
Objavljeno: 09. 07. 2019

SLOVENIJA

Fiskalni svet vnovič poziva k večji previdnosti pri vodenju javnofinančne politike

Ljubljana, 8. julija - Fiskalni svet je v luči javnofinančnih podatkov za prvo četrtletje in sprejemanja proračunov za 2020 in 2021 danes spet ocenil, da zahteva krepitev makroekonomskih tveganj večjo previdnost pri vodenju fiskalne politike. Opozoril je, da je pri trenutnih predlogih premalo poudarka na njihovih učinkih za javne finance, predvsem z dolgoročnega vidika.
Vir: STA

Delničarjem Hita bodo razdelili 1,15 milijona evrov

Igralniška družba Hit bo od 4,42 milijona evrov lanskega bilančnega dobička za dividende namenila 1,15 milijona evrov, preostanek pa bo ostal nerazporejen. V nadzornem svetu je Marjana Pintarja zamenjala Tina Kikelj, je danes sklenila skupščina družbe.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Finančni ministri članic z evrom tudi o hrvaški prošnji za vstop v čakalnico za evro

Finančni ministri držav evrskega območja in Danske so danes pozdravili hrvaško prošnjo za vstop v mehanizem fiksnih tečajev do evra ERM II, ki predstavlja čakalnico za prevzem skupne valute. Evropska komisija in ECB bosta zdaj spremljali uresničevanje napovedanih ukrepov, so sporočili iz Bruslja.
Vir: STA

Prodaja avtomobilov na Kitajskem junija vendarle navzgor

Prodaja avtomobilov na Kitajskem, največjem avtomobilskem trgu na svetu, je junija v letni primerjavi zrasla za 4,9 odstotka. S tem se je trend padanja prodaje, ki je trajal zadnjih 12 mesecev, vendarle obrnil, piše nemška tiskovna agencija dpa.
Vir: STA

Nemčija maja več izvozila in manj uvozila

Nemško gospodarstvo je maja v mesečni primerjavi izvoz povečalo za 1,1 odstotka na 113,9 milijarde evrov. Uvoz se je zmanjšal za 0,5 odstotka na 93,4 milijarde evrov. Podatki na eni strani kažejo, da gospodarstvo vendarle ne drvi v brezno, na drugi pa, da ga bremenijo strukturne spremembe in trgovinski spori.
Vir: STA

SERBIA

Javni dolg Srbije je konec maja znašal 51,8 odstotka BDP

Javni dolg Srbije je konec maja znašal 23,7 milijarde evrov, kar je 51,8 odstotka letošnjega bruto domačega proizvoda (BDP), so sporočili z ministrstva za finance.
Vir: STA

Nazaj na novice