Dnevne novice - 04.07.2019
Objavljeno: 04. 07. 2019

SLOVENIJA

Vlada o proračunskem razrezu

Ljubljana, 4. julija - Vlada bo danes po napovedih obravnavala izhodišča za pripravo proračunov za leti 2020 in 2021 ter razrez proračunskih odhodkov po proračunskih uporabnikih. Zgornja meja dovoljenih odhodkov je za leto 2020 določena pri 10,450 milijarde evrov, za leto 2021 pa pri 10,455 milijarde evrov.
Koalicija je že dorekla, da bosta prioriteti v prihodnjih dveh letih zdravstveni in pokojninski sistem.
Vlada bo za posamezne posredne in neposredne proračunske uporabnike postavila najvišjo dovoljeno porabo, ti pa bodo nato imeli nekaj tednov časa, da pripravijo svoje finančne načrte. O njih bodo nato tekla usklajevanja s finančnim ministrstvom, nato pa bo vlada potrdila končni osnutek proračuna.
Postopek se bo nato nadaljeval v DZ, kjer na proračunske dokumente vsako leto čakajo najpozneje do 1. oktobra.
Vir: STA

Gorenjska banka za dividende namenja 12 milijonov evrov

Srbska AIK banka, ki je od konca aprila edina lastnica Gorenjske banke, je na torkovi skupščini Gorenjske banke sklenila, da se od lanskega bilančnega dobička v višini 18,9 milijona evrov za dividende nameni 12 milijonov evrov. Dividenda bo tako znašala 33,75 evra na delnico, izhaja iz današnje objave na Ajpesu.
Vir: STA

Delničarjem Elektra Ljubljana 14 centov dividende na delnico

Delničarji Elektra Ljubljana so na današnji skupščini, na kateri je bilo zastopanega 90,61 odstotka osnovnega kapitala, sprejeli sklep, da se celotni bilančni dobiček v višini 5,48 milijona evrov porabi za delitev delničarjem družbe. Dividende v višini 0,14 evra bruto na delnico bodo izplačali 30. septembra, so sporočili iz družbe.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Ameriški zasebni sektor junija odprl 102.000 delovnih mest

Ameriški zasebni delodajalci so junija odprli 102.000 neto novih delovnih mest, potem ko so jih maja odprli le 41.000, poroča podjetje ADP. Poročilo po mnenju analitikov napoveduje, da se rast zaposlovanja v ZDA umirja in da se obeta zvišanje stopnje brezposelnosti, ki trenutno znaša 3,6 odstotka letno.
Vir: STA

Borze v Evropi in New Yorku končale v zelenem

Tečaji delnic na evropskih in newyorških borzah so se danes obarvali zeleno. Kot poročajo tuje agencije, na stari celini odmeva porazdelitev najvišjih položajev v EU, predvsem kandidatura prve dame Mednarodnega denarnega sklada za predsednico Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde. Vrednost evra je padla, nafta pa se je podražila.
Vir: STA

Italija se je izognila sankcijam EU zaradi višine dolga

Evropska komisija Svetu EU ne bo predlagala začetka postopka proti Italiji v zvezi s čezmernim primanjkljajem zaradi neizpolnjevanja določil glede višine dolga, so sporočili iz komisije. Odločitev je danes po seznanitvi z dodatnimi napori italijanskih oblasti v zvezi s tem sprejel kolegij komisarjev.
Vir: STA

Zunanjetrgovinski primanjkljaj ZDA navzgor tudi v maju

Zunanjetrgovinski primanjkljaj ZDA je maja v primerjavi z aprilom narasel za 8,4 odstotka na 55,5 milijarde dolarjev. Ministrstvo za trgovino je popravilo navzgor tudi podatke za april, in sicer s 50,8 milijarde na 51,2 milijarde dolarjev primanjkljaja.
Vir: STA

Lagardovo bo na čelu IMF začasno zamenjal Američan David Lipton

Ameriški ekonomist David Lipton bo na čelu Mednarodnega denarnega sklada (IMF) začasno zamenjal Christine Lagarde, ki je nominirana za položaj predsednice Evropske centralne banke (ECB). Kot so sporočili iz IMF, spoštujejo odločitev Lagardove, da v času kandidacijskega postopka začasno zamrzne svoje naloge na mestu prve dame sklada.
Vir: STA

Nazaj na novice