Dnevne novice - 01.07.2019
Objavljeno: 01. 07. 2019

SLOVENIJA

Delničarjem Luke Koper 1,33 evra dividende na delnico

Delničarji Luke Koper so na današnji skupščini skoraj soglasno potrdili predlog uprave o uporabi bilančnega dobička, po katerem bo 18,62 milijona evrov lanskega dobička namenjenega izplačilu dividend, in sicer v višini 1,33 evra na delnico. Preostanek bilančnega dobička v višini 10,63 milijona evrov pa ostaja nerazporejen.
Vir: STA

Mlinotest za dividende 1,2 milijona evrov

Družba Mlinotest bo od 4,8 milijona evrov bilančnega dobička za dividende namenila 1,2 milijona evrov oz. 36 centov bruto na delnico, preostali del pa bo ostal nerazporejen, je v četrtek sklenila skupščina družbe.
Vir: STA

Ob visoki rasti gradbeništva izziv usposobljen kader

Gradbeništvo v Sloveniji po skoraj petinski rasti obsega del v letih 2017 in 2018 visoko rast beleži tudi letos. Podjetjem največji izziv predstavlja usposobljen kader, saj je v času krize interes mladih za gradbene poklice upadel, podjetja pa ne morejo ponuditi višjih plač, pravi direktor zbornice gradbeništva pri GZS Jože Renar.
Vir: STA

Železniška proga Divača-Koper znova odprta za promet

Po torkovem zaprtju železniške proge Divača-Koper zaradi iztirjenja tovornega vlaka pri Hrastovljah je proga znova odprta za promet. Iz Kopra je ob 12.30 odpeljal prvi vlak, te dni je na progi pričakovati okoli 100 vlakov dnevno. Prvi mož Slovenskih železnic Dušan Mes ocenjuje, da bo škoda zaradi zaprtja proge znašala med 1,5 do dva milijona evrov.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Trump: Ameriška podjetja lahko še naprej poslujejo s Huaweijem

Ameriška podjetja lahko še naprej poslujejo s kitajskim tehnološkim velikanom Huawei, je danes v japonski Osaki na vrhu G20 zatrdil ameriški predsednik Donald Trump. "Huaweiju prodajamo in bomo prodajali ogromno količino opreme in rekel sem, da je to v redu, da bomo to počeli še naprej," je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.
Vir: STA

Trump in Xi za nadaljevanje trgovinskih pogajanj

Kitajski in ameriški predsednik Xi Jinping in Donald Trump sta se na današnjih pogovorih v Osaki ob robu vrha skupine G20 dogovorila za nadaljevanje trgovinskih pogajanj med državama. Trump je tudi potrdil, da ZDA ne bodo uvedle novih carin na kitajsko blago. Pogovor je označil za "izvrstnega".
Vir: STA

Nemška vlada bo finančno podprla razvoj baterij

Nemška vlada bo podprla raziskave tehnologije na področju baterij s 500 milijoni evrov. S tem želi domačemu gospodarstvu zagotoviti, da bo ostalo v koraku z globalno konkurenco, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.
Vir: STA

Članice G20 brez ZDA potrdile zavezanost pariškemu sporazumu

Članice skupine gospodarsko najpomembnejših držav G20 so brez ZDA na vrhu, ki se je danes sklenil v japonski Osaki, v sklepni izjavi znova potrdile zavezanost "uresničitvi celotnega" pariškega podnebnega sporazuma. Voditelji medtem niso neposredno obsodili protekcionizma.
Vir: STA

SRBIJA

Uvoz raste hitreje od izvoza

Rast izvoza blaga v obdobju januar – maj je znašala 8,3%, rast uvoza v istem obdobju je znašala 10,8%. Rast uvoza je bila višja predvsem na račun potreb industrije v državi.
Izvor: NBS

Nazaj na novice