Dnevne novice - 19.06.2019
Objavljeno: 19. 06. 2019

SLOVENIJA

SDH s prodajo 10 odstotkov NLB iztržil 109,5 milijona evrov

Slovenski državni holding (SDH) je zaključil postopek privatizacije NLB. Danes je poučenim vlagateljem prodal celotni preostali 10-odstotni lastniški delež države minus eno delnico, skupna kupnina od prodaje pa je nanesla 109,5 milijona evrov. Slovenija je s 25 odstotki in eno delnico ostala največja posamična delničarka NLB.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Skorajšnje povišanje likvidnosti v evro območju

Včerajšnji govor Draghija na konferenci ECB je zelo dober pokazatelj, da bo banka v prihodnjih mesecih znižala obrestne mere in obnovila svoj program nakupa sredstev, saj so trenutni inflacijski učinki in inflacijska pričakovanja zelo nizka. Dragijev govor je včeraj za dober odstotek podražil francoske, italijanske in španske obveznice. Dva odstotka je pridobil tudi nemški borzni indeks DAX.
Vir: Ilirika

Trumpov twit pozelenil trge

Ameriški predsednik Donald Trump je včeraj »tvitnil«, da je imel zalo dober telefonski pogovor z kitajskim predsednikom. Trump je navedel, da bosta s kitajskim predsednikom konec prihodnjega tedna imela daljši sestanek ob robu zasedanja G-20 na Japonskem. Trumpov twit je pozelenil trge. Največ je pridobila polprevodniška industrija (+4,5%). Delnice podjetij Boeing in Caterpillar, ki jih sicer bremenijo učinki trgovinske vojne, so pridobile 5,4% in 2,4%.
Vir: Ilirika

SRBIJA

Srbski predsednik in direktor NIS sta razpravljala o možni rešitvi za Petrohemijo

Srbski predsednik Aleksandar Vučić se je sestal z generalnim direktorjem NIS Kirilom Tjurdenom, ki je govoril o pomenu te družbe za srbsko gospodarstvo in o možnosti, da postane Petrohemija strateški partner. Gre za možnost sodelovanja NIS na razpisu za strateškega partnerja Petrochemi Pančevo.
Vir: Tanjug

Nazaj na novice