Dnevne novice - 13.06.2019
Objavljeno: 13. 06. 2019

SLOVENIJA

Začetek obdobja izplačil dividend

Na slovenskem borznem trgu smo v obdobju izplačil dividend slovenskih velikih podjetij. Dividenda donosnost omenjenih slovenskih družb je krepko nad evropskim in svetovnim povprečjem. Dividenda donosnost slovenskega borznega indeksa SBITOP znaša 6,2 odstotka, medtem ko je dividenda donosnost nemškega indeksa DAX 3,3 odstotna, donosnost francoskega indeksa CAC pa 3,6 odstotna. V ZDA so v povprečju še nižje dividende donosnosti, kjer imajo indeksi S&P500, NASDAQ in Dow Jones dividende donosnosti 2, 1,1 in 2,3 odstotka.
Vir: Ilirika

Bratuškova na Kitajskem tudi z ministrom za promet in vodstvom ladjarja Cosco

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek se je zadnji dan obiska na Kitajskem sestala s tamkajšnjim ministrom za promet Li Xiaopengom. Tema pogovorov so bile geostrateške danosti Slovenije v luči kitajskih načrtov za boljše povezave z Evropo. Bratuškova se je sestala še z vodstvom enega največjih svetovnih ladjarjev, družbe Cosco.
Vir: STA

Fiskalni svet: Časa za sprejem strukturnih ukrepov vse manj

Fiskalni svet vlado ponovno poziva k sprejemu ukrepov, ki bodo zagotovili dolgoročno vzdržnost javnih financ. S povečanjem tveganj, povezanih zlasti s predvidenimi negativnimi posledicami demografskih sprememb na javne finance, se namreč časovni horizont za sprejem ustreznih ukrepov vse bolj krči, je zapisal.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Evroskupina o evrskem proračunu, ob robu o Italiji

Luxembourg, 13. junija - Finančni ministri članic območja evra naj bi danes v Luksemburgu dosegli dogovor o posebnem evrskem proračunu kot instrumentu za spodbujanje rasti in krepitev odpornosti držav na krizo, precej trši oreh pa je tretji steber bančne unije oziroma skupni sistem jamstev za bančne vloge.
Skoraj gotovo se evroskupina ob robu današnjega zasedanja ne bo mogla izogniti niti vprašanju morebitnega postopka proti Italiji zaradi poviševanja prekomernega javnega dolga in neustreznih javnofinančnih načrtov za njegovo znižanje.
Evropska komisija je minuli teden spet ocenila, da je sprožitev postopka utemeljena, zdaj pa so na potezi članice, ki morajo dati svoje stališče. Po informacijah Reutersa so se stalni predstavniki članic ta teden strinjali, da je sprožitev postopka upravičena.
Vir: STA

Ameriški proračunski primanjkljaj v nove višave

Zvezni proračun ZDA je imel maja 208 milijard dolarjev primanjkljaja, kar je 42 odstotkov več kot maja lani. V osmih mesecih proračunskega leta, ki se začne z oktobrom, pa je primanjkljaj dosegel 739 milijard dolarjev, je sporočilo ameriško ministrstvo za finance.
Vir: STA

Nemčija za frekvence 5G iztržila 6,6 milijarde evrov

Nemčija je z dražbo frekvenc za peto generacijo mobilne telefonije (5G) iztržila 6,6 milijarde evrov, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Prihodki dražbe, ki se je začela sredi marca, so s tem presegli pričakovanja, saj je večina strokovnjakov napovedovala največ pet milijard evrov.
Vir: STA

SRBIJA

Letna inflacija v Srbiji se je maja znižala na 2,2%

Povprečna letna inflacija cen življenjskih potrebščin v Srbiji se je maja znižala na 2,2%, s 3,1% v aprilu.
Vir: SeeNews

Vsak državljan Srbije je dolžan bankam povprečno 1,163 evrov

Kljub povečanju kreditne zadolženosti v državi, kjer je povprečni dolg 1.163 evrov na prebivalca so državljani Srbije najmanj zadolženi v primerjavi s sosednjimi državami in državami nekdanje Jugoslavije. V letu 2018 je imela Slovenija najvišji kreditni dolg na prebivalca - 4.998 evrov - sledita Hrvaška (3.990 evrov), Črna gora (2.009 evrov), Romunija (1.434 evrov), Bolgarija (1.370 evrov), Bosna in Hercegovina. (1,325 EUR), Severni Makedoniji (1.207 EUR).
Vir: Tanjug

Nazaj na novice