Dnevne novice - 10.06.2019
Objavljeno: 10. 06. 2019

SLOVENIJA

Skupščina NLB o dividendah in popolnitvi nadzornega sveta

Ljubljana, 10. junija - Delničarji NLB bodo na današnji skupščini odločali o predlogu delitve bilančnega dobička, po katerem se za dividende nameni 142,6 milijona evrov oziroma 7,13 evra bruto na delnico. Odločali bodo tudi o predlogu za popolnitev nadzornega sveta.
Na mizi bo še odločanje o podelitvi pooblastila upravi, da lahko kupuje lastne delnice za izplačilo variabilnih prejemkov zaposlenim NLB v obliki delnic.
K predlogu, da se vodstvu banke za lani podeli razrešnica, je delničar Miha Kunič podal nasprotni predlog. Po njem naj je uprava ne dobi, ker doslej ni objavila, da bi zoper nekdanjo upravo uveljavljala odškodninske zahtevke, ker ta pred leti ni ugovarjala odločbi o sanaciji NLB. Kunič je predlagal, naj banka oblikuje rezervacije za tožbe razlaščencev in naj ustrezno popravi letno poročilo za lani.
VIR: STA

Podpredsednik EBRD Rigterink za Delo: Zanimajo nas vlaganja v turizmu in financah

Ljubljana, 10. junija - Slovenija je ena najbolj razvitih držav, v katerih deluje Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD), je v pogovoru za današnje Delo dejal njen prvi podpredsednik Jürgen Rigterink. EBRD po njegovih besedah v Sloveniji zanimajo predvsem vlaganja v turizmu in financah, želeli bi sodelovati tudi pri privatizaciji Petrola, če bo do nje prišlo.
VIR: STA

MEDNARODNI TRGI

BMW in Jaguar Land Rover v skupni razvoj električnega motorja

Nemški avtomobilski velikan BMW in britanska skupina Jaguar Land Rover sta napovedali partnersko sodelovanje pri razvoju električnega motorja nove generacije. Z združenimi močmi nameravajo lažje konkurirati na vse zahtevnejšem trgu električnih vozil, je navedbe družb povzela francoska tiskovna agencija AFP.
VIR: STA

Francija pripravljena razmisliti o rezu deleža v Renaultu

Francoska vlada je pripravljena razmisliti o zmanjšanju približno 15-odstotnega lastniškega deleža v avtomobilskem proizvajalcu Renault v luči konsolidacije oz. krepitve zavezništva z japonskim partnerjem Nissan, je danes za francosko tiskovno agencijo AFP dejal finančni minister Bruno La Maire.
VIR: STA

ZDA in Mehika dosegli dogovor o migracijah, carin ne bo

ZDA in Mehika sta dosegli dogovor o migracijah, s čimer se je Mehika izognila carinam, s katerimi ji je grozil ameriški predsednik Donald Trump. Če državi ne bi dosegli dogovora, bi Washington v ponedeljek proti Mehiki uvedel petodstotne carine na izvoz v ZDA.
VIR: STA

SRBIJA

NIIS: Antic podpisal sporazum o elektrarnah na zemeljski plin

Srbski minister za energetiko in rudarstvo Aleksandar Antič je z ruskim podjetjem Gazprom Energoholding v petek v St Petersburgu podpisal sporazum o gradnji elektrarn na zemeljski plin v Srbiji.
Vir: Tanjug

Nazaj na novice