Dnevne novice - 04.06.2019
Objavljeno: 04. 06. 2019

SLOVENIJA

Cene nafte ostajajo blizu štirimesečnega dna

Cene nafte so danes ostale nizko in so še naprej blizu štirimesečnega dna, kamor so zgrmele v ponedeljek. Od najvišjih ravni, doseženih sredi aprila, so se cene nafte znižale že za okoli petino, razlog pa je zaskrbljenost zaradi stanja svetovnega gospodarstva, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
Vir: STA

Ob robu vrha pobude Tri morja tudi o nekaterih projektih, med njimi o drugem tiru

Na poslovnem forumu, ki bo v sredo in četrtek ob robu vrha pobude Tri morja potekal v Ljubljani, bodo predstavili tudi 17 projektov za krepitev povezanosti na področjih prometa, energetike in digitalizacije. Med predstavljenimi projekti bo trenutno največji infrastrukturni projekt v Sloveniji, drugi tir Koper-Divača.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Washington v veliko ofenzivo proti tehnološkim velikanom

Pravosodni odbor predstavniškega doma ameriškega kongresa je sprožil široko preiskavo o konkurenčnosti digitalnih trgov, ameriški mediji pa poročajo, da sta si pravosodno ministrstvo ZDA in Zvezna komisija za trgovino (FTC) razdelila pristojnosti za preiskavo in morebitni pregon Amazona, Appla, Facebooka in Googla.
Vir: STA

Mehiška delegacija v Washingtonu na pogovorih o Trumpovih carinah

V Washingtonu so se začeli pogovori predstavnikov vlad ZDA in Mehike o napovedani uvedbo carin na mehiški uvoz v ZDA, s katerimi je zagrozil predsednik Donald Trump, če Mehika ne bo ustavila nezakonitega priseljevanja v ZDA. Carine bi povzročile gospodarsko škodo obema državama, poročajo tuje tiskovne agencije.
Vir: STA

SERBIA

KMBN: Poslovna banka bi lahko prodala za 415 milijonov EUR

Pol milijarde evrov je vrednost, ki jo je srbska vlada določila za 100% kapitala Komercijalne banke, katere prodaja je načrtovana do konca leta. Glede na to, da je 83,2% kapitala na razpolago za prodajo, bi lahko banko prodali za približno 415 milijonov EUR. To je za približno 15 milijonov evrov več od trenutne tržne cene te banke na beograjski borzi.
Vir: Ekapija

Srbski uvoz se še vedno povečuje v primerjavi z izvozom

Uradni statistični podatki kažejo, da se je izvoz blaga v obdobju januar – april medletno povečal za 7,3%, kar je posledica rasti izvoza predelovalnih dejavnosti (5,2%) ter povečanja izvoza kmetijskih proizvodov ( 42,4%). Uvoz se je povečal za 9,0% v medletne primerjavi, podkrepljen z višjim uvozom surovin in opreme.
Vir: NBS

Nazaj na novice