Dnevne novice - 31.05.2019
Objavljeno: 31. 05. 2019

SLOVENIJA

BDP v prvem četrtletju s 3,2-odstotno rastjo

Ljubljana, 31. maja - Gospodarska aktivnost se je v začetku leta 2019 upočasnila. Bruto domači proizvod (BDP) je bil v prvem četrtletju za 3,2 odstotka višji kot v enakem četrtletju lani. Kot opažajo statistiki, se je rast domačega trošenja opazno upočasnila, se je pa po dveh četrtletjih nekoliko nižje rasti precej povečal izvoz.
Vir: STA

Maja na letni ravni 1,4-odstotna inflacija

Ljubljana, 31. maja - Slovenija je maja beležila prvo letno upočasnitev rasti drobnoprodajnih cen v letošnjem letu. Cene življenjskih potrebščin so bile ta mesec na letni ravni višje za 1,4 odstotka, potem ko so bile aprila za 1,7 odstotka. Mesečna inflacija je bila medtem maja 0,9-odstotna (aprila 0,8-odstotna), je danes objavil državni statistični urad.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Tudi evropske borze globoko v rdečem

Trgovalni dan se je z globokimi padci začel tudi na evropskih borzah. Med vlagatelji na stari celini namreč tako kot drugod po svetu odmeva napoved ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da bodo ZDA zaradi nezakonitih migracij uvedle petodstotne carine na vse blago iz Mehike. Evro medtem pridobiva.
Vir: STA

SRBIJA

MTLC: Metalac je za leto 2018 sporočil nekoliko višjo konsolidirano prodajo in 7% nižji čisti dobiček

Proizvajalec kuhinjskih pripomočkov Metalac (MTLC) je poročal o konsolidiranih številkah za leto 2018. V letu 2018 je bila prodaja družbe višja za 5,9%, kar je v skladu s pričakovanji družbe.
Vir: Belex, Ilirika

Vir: STA

 

Nazaj na novice