Dnevne novice - 28.05.2019
Objavljeno: 28. 05. 2019

SLOVENIJA

Ministrstvo za čimprejšnjo spremembo prostorskega akta za drugi tir

Ljubljana, 27. maja - Ministrstvo za infrastrukturo je na ministrstvo za okolje in prostor poslalo pobudo za spremembe in dopolnitve državnega lokacijskega načrta za drugi tir železniške proge Divača-Koper, tako da bi bila proga dvotirna. Spremembe prostorskega akta se skladno z odločitvijo vlade iz leta 2017 nanašajo na izvedbo dvotirnosti levega vzporednega tira.
Vir: STA

Impol v gradnjo nove hale za potrebe posla za BMW

Skupina Impol, ki je nedavno v svoji šibeniški tovarni zagnala novo proizvodno linijo za avtomobilsko industrijo, letos s pomembno naložbo začenja tudi na matični lokaciji v Slovenski Bistrici. Januarja so namreč prejeli nominacijo za pomemben posel z nemškim avtomobilskim proizvajalcem BMW, v ta namen pa bodo morali zgraditi novo proizvodno halo.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Zaposlovanje v Nemčiji se upočasnjuje

Zaposlovanje v Nemčiji, največjem evropskem gospodarstvu, se upočasnjuje. Vrednost kazalnika zaposlovanja, ki ga izračunava münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo, se je maja ustavila pri 100,3 točke, potem ko je bila aprila pri 101,5 točke.
Vir: STA

Izidi evropskih volitev zvišali tečaje delnic; evro cenejši, nafta dražja

Osrednje evropske borze so v nov trgovalni teden stopile z rastjo indeksov. Na borznem parketu so pozitivno odmevali izidi volitev v evropski parlament, pa tudi ponudba italijansko-ameriškega proizvajalca avtomobilov Fiat Chrysler za združitev s francoskim konkurentom Renault. Evro se je pocenil, nafta pa se je podražila.
Vir: STA

Azijske borze navzgor

Vodilni indeksi na azijskih borzah se gibljejo nad izhodiščem. Večina se jih je končno odlepila od najnižjih vrednosti v zadnjih štirih mesecih, a vlagatelji vseeno trgujejo previdno. Še vedno jih najbolj skrbi zaostrovanje trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko.
Vir: STA

SRBIJA

Povprečne plače marca znašajo 54.271 dinarjev

Povprečna mesečna neto plača v Srbiji je znašala 54.271 dinarjev, bruto plača (skupaj z davki in prispevki) pa 74.755 dinarjev. V primerjavi z istim mesecem lani je povprečna neto plača za 9,9 odstotka višja nominalno in 6,9 odstotka realno, bruto plača pa je nominalno višja za 9,5 odstotka, realno pa za 6,5 ​​odstotka.
Vir: Tanjug

Gospodarska rast z večjimi investicijami za naložbe

Predsednik Fiskalnega sveta Pavle Petrović je dejal, da bi zniževanje javnega dolga v osnovi pomenilo nižje obrestne mere tako za državo kot za zasebni sektor, kar bi spodbudilo hitrejšo gospodarsko rast. Če se bo politika uravnoteženega proračuna in nizkega primanjkljaja nadaljevala bo to vodilo v zmanjševanje javnega dolga to pa v znižanje obrestnih mer tako za državo kot za zasebni sektor - to pa pomeni hitrejšo gospodarsko rast.
Vir: Ekapija

Nazaj na novice