Dnevne novice - 21.05.2019
Objavljeno: 21. 05. 2019

SLOVENIJA

V Kopru v nekaj dneh več kot 7000 ladijskih potnikov

Sezona potniških ladij na slovenski obali je v polnem razcvetu. Minulo soboto je v Koper prvič priplula ladja Mein Schiff 6 ladjarja TUI Cruises z 2500 potniki in 1030 člani posadke, v tem tednu pa v Kopru pričakujejo še tri potniške ladje s skupno skoraj 5000 potniki.
Vir: STA

Skupščina GZS bo volila predsednika

Skupščina Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) se bo danes sestala na ustanovni seji. Med drugim bo izvolila novega predsednika zbornice, predsednika skupščine in nadzorni odbor. Za zdaj je edini kandidat za predsednika GZS sedanji predsednik Boštjan Gorjup, sicer direktor družbe BSH Hišni aparati.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

ZDA prepoved poslovanja s Huaweijem preložile za 90 dni

ZDA so prepoved poslovanja s kitajskim tehnološkim velikanom Huawei včeraj preložile za 90 dni. Kot so sporočili z ameriškega ministrstva za trgovino, je potrebnega nekaj manevrskega prostora, da bi se izognili hudim motnjam na trgu. Ameriški minister za trgovino Wilbur Ross je pojasnil, da začasno splošno dovoljenje operaterjem daje čas, da sklenejo dogovore z drugimi podjetji, ministrstvu pa manevrski prostor za določitev dolgoročnih ukrepov za ameriška in tuja telekomunikacijska podjetja, ki so trenutno odvisna od Huaweijeve opreme. Huawei in ameriški tehnološki velikan Google medtem iščeta rešitev za težave, ki jih imata zaradi prepovedi. To je za več kitajskih medijev danes potrdil ustanovitelj Huaweija Ren Zhengfei, ki je Google označil za dobro in zelo odgovorno podjetje.
Vir: STA

SRBIJA

KMBN: Srbija bo v začetku junija podala razpis za privatizacijo Komercijalne banke

Srbska vlada namerava v začetku junija objaviti javni razpis za prodajo svojega 41,74-odstotnega lastniškega deleža v Komercijalni banki.
Vir: SeeNews

IT industrija je najhitreje rastoči sektor v Srbiji

Informacijske tehnologije (IT) v Srbiji predstavljajo najhitreje rastoči sektor. Srbski IT sektor se je v letu 2017 v primerjavi z letom 2016 povečal za 21,6 odstotka, lani pa za 26,2 odstotka.
Vir: Tanjug

Nazaj na novice