Dnevne novice - 20.05.2019
Objavljeno: 20. 05. 2019

SLOVENIJA

S&P bonitetno oceno NLB zvišal iz špekulativnega v naložbeno območje

Bonitetna agencija Standard & Poor's (S&P) je oceno NLB zvišala za eno stopnjo z BB+ na BBB-. S tem je ocena največje slovenske bančne ustanove, ki je od lanske jeseni v večinsko zasebni lasti, iz območja tveganih špekulativnih naložb prešla v naložbeno območje. Obeti za naprej so stabilni.
Vir: STA

Iztok Bricl za STA: Cilj je vsakoletna rast prihodkov za najmanj pet odstotkov

Gospodarsko razstavišče, ki vsako leto gosti okoli 20 sejmov, krepi kongresno dejavnost. Delež iz te dejavnosti v celotnih prihodkih se je s 25 odstotkov v letu 2010 lani povečal na 44 odstotkov. Celotni prihodki so se lani sicer zvišali za 10 odstotkov, cilj pa je vsakoletna rast za najmanj pet odstotkov, je za STA povedal direktor Iztok Bricl.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Samsungov pametni telefon s podporo za 5G prihaja v Evropo

Južnokorejski tehnološki velikan Samsung bo svoj prvi pametni telefon, ki ga je mogoče uporabljati v omrežjih pete generacije mobilne telefonije (5G), začel junija prodajati tudi v Evropi. 5G različica marca predstavljenega modela Galaxy S10 bo najprej na voljo v Franciji, Nemčiji, Italiji, Španiji in Veliki Britaniji.
Vir: STA

Japonska presenetila z gospodarsko rastjo v prvem četrtletju

Japonska je prvo trimesečje letošnjega leta znova sklenila z gospodarsko rastjo, medtem ko so analitiki pričakovali celo rahel padec. Japonski bruto domači proizvod (BDP) se je med januarjem in koncem marca na četrtletni ravni okrepil za 0,5 odstotka. V zadnjem četrtletju lani je bila rast 0,4-odstotna, pred tem pa je država beležila krčenje BDP.
Vir: STA

SRBIJA

EU pozdravlja ustreznost srbske denarne politike

Proračunski presežek je zelo verjeten v letu 2019, javni dolg pa bo padel pod 50%. Denarna politika Narodne banke Srbije (NBS) je bila tudi v letu 2018 ustrezno in skladno z doseganjem inflacijskega cilja.
Vir: STA

Začne se gradnja plinovoda TurkStream skozi Srbijo

Začela se je gradnja 405 kilometrov srbskega dela plinovoda TurkStream, vsa dela pa naj bi bila zaključena do 18. decembra.
Vir: Ekapija

Nazaj na novice