Dnevne novice - 17.05.2019
Objavljeno: 17. 05. 2019

SLOVENIJA

Skupina Petrol v četrtletju okrepila dobiček

Skupina Petrol je v prvem četrtletju ustvarila 1,4 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je 19 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček je znašal 18,2 milijona evrov in je bil za dva odstotka višji od primerljivega lanskega, so sporočili iz družbe, potem ko se je s poslovanjem v četrtek seznanil nadzorni svet.
Vir: STA

Slovenija marca z največjim mesečnim padcem gradbenih del v območju evra

Obseg gradbenih del v območju z evrom se je marca na mesečni ravni zmanjšal za 0,3 odstotka, v celotni EU pa za 0,7 odstotka. Na letni ravni se je v območju z evrom povečal za 6,3, v EU pa za 5,8 odstotka. Slovenija je na mesečni ravni zabeležila največji padec, na letni ravni pa drugo največjo rast, je objavil Eurostat.
Vir: STA

Abanka v denarju in delnicah Save Re za dividende 66,7 milijona evrov

Skupščina Abanke je v četrtek sklenila, da za izplačilo dividend nameni 66,7 milijona evrov. Pri tem bo država kot edini delničar skladno z lastnim nasprotnim predlogom del za dividende namenjenih sredstev v višini 11,1 milijona evrov izplačala s prenosom delnic Save Re, preostanek v višini 55,6 milijona evrov pa v denarju.
Vir: STA

Skupina Prva z novim vodstvom

Nadzorni svet zavarovalniškega holdinga Skupina Prva je na današnji seji Boštjanu Škufci Zaveršku podelil mandat predsednika uprave. Na tem mestu bo 1. junija zamenjal ustanoviteljico in dosedanjo predsednico Skupine Prva Alenko Žnidaršič Kranjc. Uprava bo po novem enočlanska, Žnidaršič Kranjčeva pa bo delo nadaljevala v strateško nadzorni vlogi.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

ZDA prepolovile carine na uvoz jekla iz Turčije

ZDA so prepolovile carine na uvoz jekla iz Turčije na 25 odstotkov. V Ankari so potezo označili za pozitiven korak, a si želijo usklajenosti vseh ameriških trgovinskih potez, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
Vir: STA

Eurostat potrdil aprilsko 1,7-odstotno inflacijo v območju evra

Območje evra je aprila na letni ravni zabeležilo 1,7-odstotno inflacijo, kar je 0,3 odstotne točke več kot marca, je v drugi oceni potrdil Eurostat. V celotni EU je letna inflacija aprila porasla za 0,3 odstotne točke na 1,9 odstotka. V Sloveniji so se življenjske potrebščine aprila na letni ravni podražile za 1,8 odstotka (marca za 1,6 odstotka).
Vir: STA

SRBIJA

NBS: Tuje neposredne naložbe v Srbiji v prvih štirih mesecih znašajo 1,2 milijarde EUR

Tuje neposredne naložbe v Srbiji so v prvih štirih mesecih leta 2019 znašale 1,2 mrd EUR, kar je za 14% več kot v enakem obdobju leta 2018.
Vir: Ekapija

JESV: Družba Jedinstvo je zabeležila višjo četrtletno prodajo in nižji čisti dobiček

Infrastrukturno in gradbeno podjetje Jedinstvo Sevojno (JESV) je v prvem četrtletju letošnjega leta zabeležilo 573 milijonov RSD prodaje, kar je 16% več kot v enakem obdobju lani.
Vir: Belex, Ilirika

Nazaj na novice