Dnevne novice - 13.05.2019
Objavljeno: 13. 05. 2019

SLOVENIJA

Pred EIB znova odločanje o posojilu za drugi tir

Odbor direktorjev EIB bo ta teden odločal o 250 milijonov evrov vrednem posojilu za projekt drugi tir Divača-Koper. Potem ko je odločitev o tem aprila prestavil, so se v medijih pojavila ugibanja o možni zavrnitvi posojila. Nosilci projekta drugi tir so na takšne pomisleke odgovorili z zagotovilom, da so na to možnost pripravljeni.
Vir: STA

Skupina Telekom Slovenije povišala dobiček za 4 odstotke

Skupina Telekom Slovenije je v prvem četrtletju ustvarila 10,09 milijona evrov čistega dobička, kar je 4 odstotke več kot v enakem obdobju lani. Čisti prihodki od prodaje so na letni ravni upadli za šest odstotkov na 171,96 milijona evrov. Padec prihodkov so v Telekomu med drugim pripisali izpadu prihodkov prodane družbe Blicnet.
Vir: STA

Skupščina sklada obrtnikov danes ponovno o znižanju pokojnin

Vodstvo Sklada obrtnikov in podjetnikov bo na današnji skupščini vnovič poskusilo doseči znižanje izplačil pokojnin iz poklicnega pokojninskega zavarovanja, ki se ne trži že več kot 20 let, ima pa še nekaj tisoč članov. Če predlog tudi tokrat ne bo sprejet, skladu grozi tudi likvidacija, če bo, pa obrtniki napovedujejo proteste.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Dvig tarif

ZDA so v petek minuto po polnoči dvignile tarife na 25 odstotkov na 200 milijard dolarjev kitajskega blaga. Če bo pri tem ostalo, bo Kitajska najverjetneje vpeljala povračilne ukrepe. Medtem v Washingtonu poteka že drugi dan trgovinskih pogajanja med ZDA in Kitajsko. Ob vsem tem na mizi ZDA še vedno ostaja vpeljava 25-odstotnih tarif na dodatnih 325 milijard dolarjev kitajskega uvoza, ki trenutno ni obremenjen.
Vir: Ilirika

Kitajska: Trgovinska pogajanja z ZDA se bodo nadaljevala v Pekingu

Kitajski podpredsednik vlade in vodja kitajske delegacije na trgovinskih pogajanjih z ZDA Liu He je v petek v Washingtonu dejal, da trgovinska pogajanja z ZDA niso propadla in se bodo nadaljevala v Pekingu. Kdaj točno, naj bi se nadaljevala, ni omenil. Ameriška stran medtem grozi z uvedbo dodatnih carin na celoten kitajski izvoz v ZDA.
Vir: STA

ZDA še čakajo protiukrepe Kitajske, junija morda srečanje Trump-Xi

ZDA pričakujejo kitajske protiukrepe, potem ko so ZDA v petek zvišale carine za okrog 200 milijard dolarjev kitajskega uvoza, je v nedeljo dejal gospodarski svetovalec Bele hiše Larry Kudlow. Povedal je, da bi se lahko ameriški predsednik Donald Trump in njegov kitajski kolega Xi Jinping sestala ob robu srečanja G20 junija na Japonskem.
Vir: STA

SERBIA

Podpisana pogodba za prodajo Luke Novi Sad P&O Port Dubai za 7,99 milijona EUR

Pogodbo o privatizaciji Luke Novi Sad je podpisal državni sekretar na Ministrstvu za gospodarstvo Dragan Stevanović in Rado Antolović, izvršni direktor P & O Port Dubai, Združeni arabski emirati. Načrtuje se, da bodo v naslednjih treh letih naložbe v to pristanišče znašale več kot 15 milijonov EUR.
Vir: Ekapija

Nazaj na novice