Dnevne novice - 09.05.2019
Objavljeno: 09. 05. 2019

SLOVENIJA

Vlada danes tudi o predlogu koncesijske pogodbe za drugi tir

Vlada bo na današnji seji med drugim obravnavala predlog koncesijske pogodbe za gradnjo in gospodarjenje z drugim tirom železniške proge Divača-Koper. Uredbo o koncesiji za gradnjo in gospodarjenje z drugim tirom, ki določa temelje koncesijskega razmerja med državo in 2TDK, uradnim investitorjem v novo železniško progo, je vlada izdala v začetku aprila. Na dnevnem redu današnje seje je tudi predlog sprememb uredbe o pomoči ob nepredvidljivih dogodkih v kmetijstvu, s katero se omejitev pomoči na posameznega upravičenca zvišuje s 15.000 na 25.000 evrov v obdobju treh let. Člani vlade bodo obravnavali tudi predlog načrta vladnih aktivnosti za projekt svetovni dan čebel, s katerim želi vlada zadržati pozornost ter krepiti ozaveščanje in informiranje slovenske in mednarodne javnosti o pomenu čebel in ostalih opraševalcev.
Vir: STA

EBRD ohranila napoved letošnje rasti slovenskega BDP pri 3,3 odstotka

Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) ni spremenila gospodarske napovedi za Slovenijo. Tako kot novembra tudi zdaj pričakuje, da se bo slovensko gospodarstvo letos okrepilo za 3,3, v letu 2020 pa za 2,8 odstotka. Je pa znižala napoved gospodarske rasti za celotno območje svojega delovanja, in sicer za 0,3 odstotne točke na 2,3 odstotka.
Vir: STA

MEDNARODNI TRG

Trump: Ne bomo odstopili od zvišanja carin

Ameriški predsednik Donald Trump je včeraj zvečer na zborovanju na Floridi Peking obtožil, da je kršil dogovor, ki so ga Američani in Kitajci že sprejeli v okviru trgovinskih pogajanj. Ob tem je napovedal, da ne bo odstopil od napovedanega zvišanja carin na kitajsko blago. ZDA naj bi tako jutri zvišale že veljavne dodatne carine na kitajsko blago v vrednosti 200 milijard dolarjev z zdajšnjih 10 na 25 odstotkov. V Pekingu so se na te grožnje že odzvali. Kot so opozorili na tamkajšnjem ministrstvu za trgovino, bodo v primeru zvišanja carin sprejeli protiukrepe. Kitajska delegacija, ki jo bo vodil namestnik premierja Liu He, bo sicer danes prispela v Washington na nadaljevanje trgovinskih pogajanj z ZDA.
Vir: STA

SRBIJA

EBRD napoveduje stabilno rast na Zahodnem Balkanu

EBRD pričakuje stabilno gospodarsko rast v šestih državah Zahodnega Balkana v letu 2019. Gospodarska rast v Srbiji se je v letu 2018 povečala za 4,3%, po 2% rasti v letu 2017. Pričakuje se, da se bo rast v letu 2019 znižala na 3,5%, nato pa nekoliko povečala na 3,8% v letu 2020.
Vir: Ekapija

Nazaj na novice