Dnevne novice - 08.05.2019
Objavljeno: 08. 05. 2019

SLOVENIJA

Izvršno vodstvo DUTB konec meseca v polni sestavi

Ljubljana, 8. maja - Neizvršni direktorji DUTB so za nova izvršna direktorja imenovali Andraža Gruma in Bojana Gantarja. Glavnemu izvršnemu direktorju Mateju Pircu se bosta pridružila predvidoma konec meseca, ko bo upravni odbor določil področja vodenja vsakega od izvršnih direktorjev, so danes sporočili iz DUTB.
Vir: STA

Slovenija v jadransko-jonski regiji primer dobre prakse trajnostnega turizma

Sodelovanje, izobraževanje in spoštovanje so po mnenju državne sekretarke Eve Štravs Podlogar ključni elementi za razvoj trajnostnega turizma, kjer Slovenija tudi znotraj jadransko-jonsko makroregije (EUSAIR) velja za primer dobre prakse. Kljub uspehom pa izzivi po besedah Štravs Podlogarjeve ostajajo. Eden je razpršitev gostov po sezonah.
Vir: STA

Bančniki na finančni konferenci o nadaljevanju konsolidacije

Predstavniki bančne industrije so na današnji finančni konferenci v Portorožu menili, da je bank v Sloveniji kljub premikom v zadnjih letih še vedno preveč. Po njihovih ocenah se bo zato konsolidacija trga nadaljevala.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Odločitev Irana o nespoštovanju zavez iz jedrskega sporazuma dvignila cene nafte

Cene nafte so se v današnjem azijskem trgovanju zvišale. Po mnenju analitikov je cene nafte dvignila predvsem odločitev Irana, ki je tudi uradno prenehal spoštovati del obvez iz jedrskega sporazuma, poročajo tuje tiskovne agencije.
Vir: STA

Siemens poroča o stabilnem poslovnem četrtletju

Nemški industrijski koncern Siemens je v drugem četrtletju tekočega poslovnega leta vknjižil 1,9 milijarde evrov čistega dobička, kar je pet odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Na drugi strani je prihodke okrepil za dva odstotka na 20,9 milijard evrov. Koncern ob tem ohranja načrte za 2018-2019.
Vir: STA

Nemška industrijska proizvodnja marca na mesečni ravni večja

Obseg nemške industrijske proizvodnje se je marca v primerjavi s predhodnim mesecem okrepil za 0,5 odstotka, medtem ko je bil na letni ravni nižji za 0,9 odstotka. V primerjavi s februarjem je najbolj narasla proizvodnja investicijskih dobrin in pa potrošnih dobrin.
Vir: STA

Alstom po neuspeli združitvi razveselil delničarje

Francoski transportni velikan Alstom bo letos svojim delničarjem izplačal višje dividende od pričakovanih. Potem ko je spomladi zaradi veta evropskega varuha konkurence padla v vodo združitev železniških divizij z nemškim tekmecem Siemensom, je zdaj ta novica prišla kot obliž na rane razočaranih vlagateljev.
Vir: STA

SRBIJA

S Svetovno banko so bile podpisane tri posojilne pogodbe o projektih v vrednosti 142 milijonov USD

Srbski finančni minister Siniša Mali se je sestal s podpredsednikom za Evropo in srednjo Azijo Svetovne banke Cyrilom Mullerjem, na katerem so bile podpisane tri posojilne pogodbe o projektih v skupni vrednosti 142 milijonov USD.
Vir: b92

Povpraševanje po gotovinskih posojilih se povečuje, vsak srbski državljan v povprečju dolguje 1.000 EUR

Srbski državljani trenutno odplačujejo bančne dolgove v vrednosti okoli 7 milijard evrov, kar je približno 1000 evrov na prebivalca.
Vir: Serbiamonitor

Lani se je iz Srbije preneslo 930 milijonov EUR na offshore jurisdikcije

Podjetja, ki poslujejo v Srbiji, so lani skupaj prenesla 930 milijonov EUR iz Srbije na offshore družbe v različnih državah. Večina denarja je končala v Hongkongu (764 milijonov EUR), Singapurju (67,3 milijona EUR) in Britanskih Deviških otokih (22 milijonov EUR).
Vir: Serbianmonitor

Nazaj na novice