Dnevne novice - 06.05.2019
Objavljeno: 06. 05. 2019

SLOVENIJA

Mlinotest lani za petino povečal vrednost izvoza

Ajdovska družba Mlinotest je lani ustvarila 55,9 milijona evrov prihodkov, kar je devet odstotkov več kot predlani. Dobiček se je povečal za 18 odstotkov na dva milijona evrov. Predvsem pa so v družbi zadovoljni z rastjo izvoza, ki je bila 22-odstotna. Dobre rezultate med drugim dosegajo v Nemčiji in Latinski Ameriki, kjer načrtujejo nove posle.
VIR: STA

MEDNARODNI TRGI

Z dinamiko trgovinskih pogajanj nezadovoljni Trump Kitajski grozi z dvigom carin

Ameriški predsednik Donald Trump je prek Twitterja ocenil, da trgovinski pogovori med ZDA in Kitajsko, ki se bodo prihodnji teden predvidoma nadaljevali v Washingtonu, potekajo prepočasi. Kitajski je zato zagrozil, da bo lani uvedene 10-odstotne carine na 200 milijard dolarjev njenega izvoza v ZDA v petek zvišal na 25 odstotkov.
VIR: STA

Trumpove grožnje potopile tudi evropske borze

Tudi na evropskih borzah, podobno kot na azijskih, trgovalni dan poteka v znamenju padcev osrednjih indeksov. Razlog so grožnje ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da bo lani uvedene 10-odstotne carine na 200 milijard dolarjev kitajskega izvoza v ZDA v petek zvišal na 25 odstotkov.
VIR: STA

Ameriške tovarne marca z največ naročili od lanskega avgusta

Ameriške tovarne so marca dobile 1,9 odstotka več naročil kot februarja, ministrstvo za trgovino ZDA pa je v tokratnem poročilu statistiko za februar popravilo na bolje in nova naročila so namesto za 0,5 odstotka padla le za 0,3 odstotka.
VIR: STA

Aprilska stopnja brezposelnosti v ZDA najnižje od decembra 1969

Washington, 3. maja - Razmere na trgu dela v ZDA ostajajo imenitne, saj ministrstvo za delo poroča, da so aprila v državi odprli 263.000 neto novih delovnih mest, stopnja brezposelnosti pa je z marčnih 3,8 odstotka nazadovala na 3,6 odstotka, kjer ni bila že vse od decembra 1969.
VIR: STA

SRBIJA

KMBN: Komercijalna banka izkazala nižji čisti dobiček iv prvem četrtletju 2019

Komercijalna banka je v prvem četrtletju letošnjega leta zabeležila 1,66 milijarde dinarjev čistega dobička, kar je za 12% manj kot leto prej zaradi višjih stroškov. Neto obrestni prihodki in neto prihodki od prodaje in kapitala so enaki. Kreditna aktivnost je stagnirala. Pričakuje se, da bo razpis za privatizacijo objavljen sredi junija.
Vir: KMBN, Ilirika

Nazaj na novice