Dnevne novice - 03.05.2019
Objavljeno: 03. 05. 2019

SLOVENIJA

Societe Generale z OTP podpisala dogovor o prodaji SKB Banke

Pariz, 3. maja - Francoski bančni velikan Societe Generale je z madžarsko finančno skupino OTP podpisal dogovor o prodaji SKB Banke in njenih hčerinskih družb. Posel naj bil po pridobitvi vseh soglasij zaključen v naslednjih mesecih. Višine kupnine v Societe Generale niso razkrili, so pa med drugim zapisali, da naj bi imela prodaja na poslovanje skupine v prvem letošnjem polletju negativen učinek v višini 67 milijonov evrov. V Societe Generale pojasnjujejo, da je posel del njihove strategije preusmerjanja poslovanja iz držav v srednji in jugovzhodni Evropi. OTP se po drugi strani v zadnjih letih močno krepi v regiji, banke pa je v veliki meri kupovala prav od Francozov. Nakup SKB Banke pomeni njen vstop na slovenski trg. OTP je bila po medijskih poročilih že v finalu tekme za nakup Nove KBM pred leti, do zdaj je bila tudi v igri za nakup Abanke.
VIR: STA

MEDNARODNI TRGI

Cene industrijskih izdelkov pri proizvajalcih v EU marca skoraj nespremenjene

Cene industrijskih izdelkov pri proizvajalcih v območju evra so marca v mesečni primerjavi upadle za 0,1 odstotka, medtem ko so se za toliko zvišale na ravni celotne EU. V letni primerjavi so se v državah z evrom zvišale za 3,1 odstotka, v EU pa za 2,9 odstotka, kažejo podatki evropskega statističnega urada Eurostat.
VIR: STA

Aprila v območju z evrom 1,7-odstotna inflacija

Države v območju evra so aprila na letni ravni po prvi oceni evropskega statističnega urada Eurostat zabeležile 1,7-odstotno inflacijo. V primerjavi z marcem je to 0,3 odstotne točke več. Tudi k aprilski inflaciji so največ prispevale višje cene energije.
VIR: STA

Ameriške tovarne marca z največ naročili od lanskega avgusta

Ameriške tovarne so marca dobile 1,9 odstotka več naročil kot februarja, ministrstvo za trgovino ZDA pa je v tokratnem poročilu statistiko za februar popravilo na bolje in nova naročila so namesto za 0,5 odstotka padla le za 0,3 odstotka.
VIR: STA

Produktivnost ameriških delavcev v prvem četrtletju z najhitrejšo rastjo v več kot štirih letih

Produktivnost ameriških delavcev je v prvem četrtletju letošnjega leta v primerjavi z zadnjim lani narasla za 3,6 odstotka, kar je presenetilo analitike, saj gre za najhitrejšo rast vse od tretjega četrtletja 2014. Stroški dela so medtem padli za 0,9 odstotka.
VIR: STA

SRBIJA

Rast BDP Srbije v prvem četrtletju 2,3%

V prvem četrtletju leta 2019 se je srbsko gospodarstvo medletno povečalo za 2,3%, so sporočili iz državnega statističnega urada.
Vir: SeeNews

Upad čistega dobička NIS

NIS, naftna in plinska družba je v prvem letošnjem četrtletju zabeležila dobiček v višini 158 milijonov evrov, kar je za 96 odstotkov manj kot lani. Prodaja družbe se je povečala le za 1,9 odstotka, medtem ko se je EBITDA znižala za 30 odstotkov na letni ravni zaradi nižje cene nafte. Vzdrževalna dela v rafineriji v Pančevu so tudi prispevala k slabi uspešnosti v tem obdobju. Končni letni dobiček naj bi bil zaradi slabšega prvega četrtletja nižji med 20 in 30 odskoki.
Vir: NIIS, Ilirika

ENHL: Energoprojekt je izkazal višji konsolidirani čisti dobiček

Energoprojekt, največje srbsko gradbeno podjetje, je v konsolidiranem čistem dobičku doseglo 740 milijonov RSD, kar je za 41% več kot leto prej,
Vir: Belex

Nazaj na novice