Dnevne novice - 16.04.2019
Objavljeno: 16. 04. 2019

SLOVENIJA

Ljubljanska borza: SBI TOP malenkost navzgor

Indeks najpomembnejših podjetij na Ljubljanski borzi SBI TOP so v včerajšnjem trgovanju pridobil 0,16 odstotka in se ustalil pri 882,58 točke. Borzni posredniki so ustvarili za poldrugi milijon evrov prometa, od tega je skoraj polovica odpadla na delnice NLB. Te so pridobile 3,57 odstotka.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Prižgana zelena luč za začetek trgovinskih pogovorov EU z ZDA

Države članice EU so danes potrdile mandat Bruslju za začetek pogajanj o trgovinskem sporazumu z ZDA. Upajo namreč, da bo to odvrnilo ameriškega predsednika Donalda Trumpa od uvedbe novih carin na uvoz avtomobilov. Francija naj bi zeleni luči za začetek pogovorov nasprotovala, neimenovane vire povzema francoska tiskovna agencija AFP.
Vir: STA

Citigroup z dvoodstotno rastjo dobička presenetila analitike

Ameriška banka Citigroup je v letošnjem prvem četrtletju zabeležila 4,71 milijarde dolarjev čistega dobička, potem ko je ta v enakem obdobju lani znašal 4,62 milijarde dolarjev. Banka je s temi številkami presegla pričakovanja, rast pa je predvsem posledica dobrih rezultatov divizije za investicijsko bančništvo in nižjih stroškov poslovanja.
Vir: STA

Dobiček Goldman Sachs v prvem četrtletju upadel

Ameriška banka Goldman Sachs je v prvem letošnjem četrtletju ustvarila 2,1 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je 20,3 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Prihodki banke so v primerjalnem obdobju upadli za 12,7 odstotka na 8,8 milijarde dolarjev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Vir: STA

SRBIJA

Srbsko-kitajski sporazumi podpisani v Dubrovniku vredni skoraj 10 milijard USD

Srbska premierka Ana Brnabić je izjavila, da je vrednost projektov, ki jih je Srbija podpisala na vrhu Kitajske in 16 držav Srednje in Vzhodne Evrope v Dubrovniku skoraj 10 milijard USD. Na TV Prva je povedala, da je zanjo najpomembnejši Memorandum o soglasju za gradnjo avtoceste Požega-Boljare. Začeli smo s pripravljalnimi deli za odsek Preljina - Požega - je dejala Brnabićeva. Po njenih besedah ​​je pomembno, da bo Srbija do konca leta postala članica Azijske investicijske banke za infrastrukturo.
Vir: Ekapija

Znižanje inflacije v marcu na 2,8%

Po podatkih Statističnega urada Srbije je bila rast cen življenjskih potrebščin marca 2019 0,4-odstotna. Mesečna inflacija se je odražala predvsem v rasti cen nepredelane hrane in naftnih derivatov. Po osrednji projekciji NBS bo inflacija v prihodnjem obdobju ostala stabilna in se bo gibala znotraj ciljnega tolerančnega pasu 3,0% ± 1,5 odstotne točke.
Vir: NBS

Elite Agro iz Abu Dhabija med največjimi lastniki zemljišč v Srbiji

Podjetje za proizvodnjo žita Elite Agro LLC, ki je registrirano v Abu Dhabiju, je pred kratkim prevzelo 100-odstotno lastništvo v Al Rawafed Holding in tako postalo lastnik 12.000 hektarjev obdelovalnih površin v Srbiji in eden največjih lastnikov zemljišč v državi.
Vir: Ekapija

Nazaj na novice