Dnevne novice - 15.04.2019
Objavljeno: 15. 04. 2019

SLOVENIJA

Februarja na letni ravni 40-odstotna rast gradbenih del

Vrednost opravljenih gradbenih del je bila februarja za 11,9 odstotka višja kot januarja in 40,3 odstotka višja kot februarja lani. Razlog za razmeroma visoko rast je predvsem posledica ugodnega vremena, ki je omogočalo delo, je danes objavil državni statistični urad. Februarja je bila na mesečni ravni vrednost del na stavbah višja za 14,6 odstotka, na gradbenih inženirskih objektih pa za 7,5 odstotka. Pri tem je bila vrednost del na stanovanjskih stavbah višja za 65 odstotkov. Na letni ravni je bila vrednost del na stavbah višja za 46,3 odstotka, pri tem na stanovanjskih stavbah za 80 odstotkov, na gradbenih inženirskih objektih pa za 33,9 odstotka. V prvih dveh mesecih je bila vrednost opravljenih gradbenih del za 20,4 odstotka višja kot v enakem obdobju lani.
Vir: STA

Slovenija nad povprečjem po obremenitvi plač v OECD

Slovenija se po višini obremenitve plač uvršča nad povprečje Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD). Povprečna plača zaposlenega brez otrok je v Sloveniji obremenjena z davki in dajatvami v višini 43,3 odstotka, medtem ko je v OECD to povprečje pri 36,1 odstotka. Med opazovanimi državami tako Slovenija zaseda osmo mesto.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

JPMorgan Chase in Disney v petek z visokimi rastmi tečajev

Delnice so se v petek večinoma pridobile na račun velikega števila pozitivnih korporativnih novic, ki so tudi vključevale visoke prihodke banke JPMorgan Chase (+4,7%), Disney (11,54%) pa je predstavil novo storitev pretakanja vsebin preko interneta.
Vir: STA

Članice EU bodo potrjevale dogovor o začetku trgovinskih pogovorov z ZDA

Članice EU, ki so se minuli teden načelno dogovorile o mandatu Evropski komisiji za začetek trgovinskih pogovorov z ZDA, bodo danes v okviru zasedanja kmetijskih ministrov predvidoma potrjevale kompromisno besedilo. Pogajanja so bila težavna zlasti zaradi stališč Francije, ki je napovedala, da kompromisa danes ne bo podprla.
Vir: STA

SRBIJA

Kitajci vlagajo v srbski energetski sektor

Kitajske naložbe v Srbiji se še naprej razvijajo in so večinoma povezane z infrastrukturo in energijo.
Vir: b92

Srbski državni proračun s presežkom v prvem četrtletju

V prvem četrtletju letošnjega leta je realiziran proračunski presežek v višini 15,8 milijarde dinarjev. ""To je za 34,9 milijarde RSD bolje od proračunskega načrta, to je skoraj 300 milijonov EUR bolje, kot smo načrtovali, in to je šele v prvem četrtletju letošnjega leta,"" je dejal srbski finančni minister Mali.
Vir: b92

Nemčija je najpomembnejši srbski zunanji trgovinski partner

Nemčija je najpomembnejši zunanji trgovinski partner Srbije, pravi srbski finančni minister Siniša Mali, pri čemer je poudaril, da je treba še bolj izkoristiti velik potencial za nadaljnje sodelovanje. Skoraj 1.000 nemških podjetij, ki delujejo v Srbiji - ki zaposlujejo skoraj 60.000 ljudi - je zelo pomemben dejavnik v poslovanju in napredku srbskega gospodarstva.
Vir: Tanjug

Nazaj na novice