Dnevne novice - 10.04.2019
Objavljeno: 10. 04. 2019

SLOVENIJA

Na nacionalni konferenci o povečanju izvoza in dodane vrednosti

Na 2. nacionalni konferenci o internacionalizaciji slovenskega gospodarstva, ki bo danes na Brdu pri Kranju, bodo iskali načine za povečanje števila izvoznikov in izvoznih trgov ter dodane vrednosti. Sodelovalo bo okoli 300 predstavnikov podjetij, ministrstev in podpornega okolja, tudi premier Marjan Šarec.
Vir: STA

Vlada v letu 2020 cilja na enoodstotni presežek v javnih financah

Vlada je danes sprejela predlog odloka o okviru za pripravo proračunov sektorja država 2020-2022, s katerim si za prihodnje leto postavlja cilj, da javnofinančni prihodki za odstotek BDP presežejo odhodke. V naslednjih dveh letih naj bi se presežek še povečeval. Sprejela je tudi nacionalni reformni program 2019-2020.
Vir: STA

Odbor direktorjev EIB odločitev o posojilu za drugi tir preložil na majsko zasedanje

Odbor direktorjev Evropske investicijske banke (EIB) je odločitev 250 milijonov evrov vrednem posojilu za projekt drugi tir Divača-Koper preložil na majsko zasedanje. Kot so pojasnili za STA, se je današnja seja zavlekla predvsem zaradi razprav, povezanih z brexitom, zato so nekatere točke dnevnega reda preložili na zasedanje, ki bo 16. maja.
Vir: STA

Za predstavitev na Expu v Dubaju skoraj deset milijonov evrov

Vladni odbor za gospodarstvo je na današnji seji uvrstil predstavitev Slovenije na svetovni razstavi Expo v Dubaju v Združenih arabskih emiratih v veljavni načrt razvojnih programov. Skupna ocena stroškov predstavitve znaša 9,7 milijona evrov, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

IMF poslabšal letošnjo globalno gospodarsko napoved

Globalna gospodarska rast se bo v prvi polovici leta ohladila, kaže danes objavljena napoved Mednarodnega denarnega sklada (IMF). Sklad je napoved rasti za letošnje leto v primerjavo z januarsko napovedjo znižal za 0,2 odstotne točke na 3,3 odstotka. Napoved je poslabšal predvsem zaradi slabših trendov na Kitajskem in evropskih državah.
Vir: STA

ZDA v sporu glede nedovoljene pomoči Airbusu zagrozile s trgovinskimi ukrepi proti EU

Administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa je v sporu z EU glede nedovoljene državne pomoči evropskemu proizvajalcu letal Airbus, ki velja za najdaljšega in najbolj kompleksnega pred Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO), zagrozila s carinskimi ukrepi proti uniji v višini 11,2 milijarde dolarjev (9,8 milijarde evrov).
Vir: STA

SRBIJA

Konzorcij za obnovo madžarskega odseka železnice Budimpešta-Beograd bo izbran do konca aprila?

Madžarski minister za finance Mihaly Varga je dejal, da bo konzorcij za obnovo in izgradnjo železnice Budimpešta-Beograd, ki ga financira Kitajska, izbran do konca aprila. Varga je po pogovoru s predstavniki kitajske banke Exim, ki v veliki meri financira projekt, v Pekingu dejal, da bo obnova železnice, ki naj bi bila dokončana do leta 2023, omogočila Madžarski, da ostane konkurenčna ko gre za transportne poti za kitajska podjetja, ki pošiljajo blago v Evropo. Madžarska vlada je decembra sporočila, da bo začela nov razpisni postopek za projekt, saj so bile začetne ponudbe za 20% višje v primerjavi s predvidenimi stroški okoli 1,8 milijarde EUR za madžarski oddelek.
Vir: Ekapija

NBS: Referenčna obrestna mera na nespremenjeni ravni

Na včerajšnji seji se je Izvršni odbor Narodne banke Srbije odločil, da ohrani ključno obrestno mero na 3,0%.
Vir: NBS

Izvoz obrambne industrije Srbije je leta 2018 dosegel 897 milijonov dolarjev

Izvoz obrambne industrije v Srbiji je leta 2018 dosegel 897 milijonov dolarjev (796 milijonov evrov), ki je podprto z močno prodajo strelnega orožja in streliva.
Vir: N1

Nazaj na novice