Dnevne novice - 08.04.2019
Objavljeno: 08. 04. 2019

SLOVENIJA

V Kočevju odprtje Yaskawine tovarne robotov

Kočevje, 8. aprila - Japonska korporacija Yaskawa, ki velja za največjega proizvajalca industrijskih robotov na svetu, bo v Kočevju danes uradno odprla svojo evropsko tovarno robotov. Kočevska tovarna, ki so jo začeli graditi novembra predlani, bo tako uradno začela proizvodnjo šestosnih industrijskih robotov za trge Evrope, Bližnjega vzhoda, Afrike in Rusije. V kočevski družbi Yaskawa Europe Robotics so povedali, da se bodo uradnega odprtja tovarne danes ob 15. uri ob številnih Yaskawinih vodilnih udeležili še predsednik vlade Marjan Šarec, gospodarski minister Zdravko Počivalšek in evropska komisarka Violeta Bulc. Kočevje je sicer Yaskawa izbrala kot prvi kraj v Evropi za proizvodnjo industrijskih robotov in s tem tudi za svojo prvo tovrstno tovarno zunaj Azije. Slovenija je to 24,6 milijona evrov vredno naložbo podprla s 5,6 milijona evrov.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Delniški trgi že drugi trden zapored pozitivno na podlagi obnovljenih upanj glede trgovinskih pogajanj med ZDA in Kitajsko

Zadnji dan prejšnjega tedna so razpoloženje investitorjev spodbudili podatki o delovnih mestih v ZDA, ki so bili boljši od pričakovanih. S&P 500 in Dow Jones Industrial Average sta v preteklem tednu pridobila 2%, Nasdaq Composite pa 2,7%. V petek sta S&P500 in Nasdaq pridobila 0,5% oziroma 0,6%. Gospodarstvo ZDA je marca dodalo 196.000 delovnih mest. medtem ko je trg pričakoval 175.000 novih delovnih mest. Stopnja brezposelnosti je ostala na 3,8%. Rast plač pa se je povečala za 3,2%, kar je pod pričakovanimi, ki so znašala 3,4%. Vlagatelji se pripravijo na prihajajočo sezono poročil podjetij za letošnje prvo četrtletje, ki se začela v petek z objavami četrtletnih poročil bank J.P. Morgan Chase in Wells Fargo. Kljub pozitivnim novicam so vlagatelji vseeno postali nekoliko previdni zaradi zaskrbljenosti zaradi morebitne gospodarske upočasnitve rasti v evroobmočju. Podatki, ki so bili objavljeni v četrtek, so namreč pokazali, da so se nemška tovarniška naročila znižala za največ v zadnjih dveh letih. Hkrati pa je Bloombergovo poročilo naznanilo, da bo italijanska vlada znižala svojo napoved rasti BDP za leto 2019 na samo 0,1 odstotka, kar je znatno nižja od 1-odstotne napovedi rasti v decembru.
Vir: CNBC, Ilirika

SRBUA

Svetovna banka: Srbija bo srednjeročno nadaljevala s solidno rastjo

Srbsko gospodarstvo bo v srednjeročnem obdobju še naprej beležilo solidno stopnjo rasti od okoli 3,0 do okoli 4,0%. Glavni gonilni sili bosta naložbe in izvoz.
Vir: Tanjug

Število srbskih uporabnikov mobilnega bančništva poraslo za 20-krat

Število uporabnikov mobilnega bančništva med strankami v Srbiji se je v zadnjih šestih letih povečalo za 20-krat. Tudi število uporabnikov mobilnih plačil je v zadnjih šestih letih večje za 3,5-kratnik.
Vir: Tanjug

Nazaj na novice