Dnevne novice - 05.04.2019
Objavljeno: 05. 04. 2019

SLOVENIJA

Slovenska podjetja bodo lahko kmalu poslovala prek Amazona

Slovenska podjetja bodo lahko kmalu poslovala prek spletne trgovine Amazon Europe. Amazon bo namreč do tretjega letošnjega četrtletja tehnično prilagodil svoje poslovanje tako, da bo omogočal uvrstitev Slovenije med podprte države, so danes sporočili z gospodarskega ministrstva.
Vir: STA

Gorenje v prodajo družbe Gorenje Tiki

Velenjsko Gorenje bo v prihodnjih tednih objavilo javni razpis za prodajo hčerinske družbe Gorenje Tiki iz Stare Pazove. Skupaj z družbo bodo prodali tudi blagovno znamko Tiki, so povedali v Gorenju. Pričakujejo interes več družb iz panoge proizvodnje in prodaje grelnikov za vodo in klimatskih ter prezračevalnih naprav.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Trump: ZDA in Kitajska mesec dni od epskega trgovinskega sporazuma

Ameriški predsednik Donald Trump je znova izrazil optimizem glede skorajšnje sklenitve potencialno epskega trgovinskega dogovora s Kitajsko. Verjetno bomo vedeli v prihodnjih štirih tednih, je povedal novinarjem ob včerajšnjem srečanju s predstavnikom Pekinga za trgovinske zadeve Liu Hejem. Ponovil je, da so ZDA pripravljene sprejeti zgolj odličen dogovor, po njegovih besedah pa obstaja potencial za dosego epskega in zgodovinskega sporazuma. Medtem je Trump včeraj Mehiki zagrozil z uvedbo carin na uvoz avtomobilov, če južna soseda ne bo storila več za zaustavitev nelegalnih migrantov in prekupčevalcev z mamili. V Mehiki so Trumpa že pozvali, naj ne meša vprašanja migracij s trgovino.
Vir: STA

Italijanska vlada s paketom za pomoč gospodarstvu

Italijanska vlada je v četrtek pozno zvečer potrdila paket ukrepov za spodbujanje gospodarske rasti. Za gospodarsko manj razvita območja je rezerviranih 300 milijonov evrov, z njimi naj bi med drugim spodbudili investicije na jugu Italije, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.
Vir: STA

SRBIJA

Javni dolg Srbije je februarja znašal 23,15 milijarde evrov, kar je 50,4% BDP

Javni dolg Srbije se je februarja 2019 zmanjšal na 23,15 milijarde evrov glede na januarsko raven 23,17 milijarde evrov. Februarski javni dolg je predstavljal 50,4 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), kar je rahlo znižanje v primerjavi s prejšnjim mesecem, ko je znašal 50,6 odstotka BDP.
Vir: Tanjug

Vlada v Beogradu razmišlja o uvedbi arbitražnega postopka zaradi davkov iz Prištine

Vlada v Beogradu razmišlja o sprožitvi arbitražnega postopka zaradi dodatnih tarif za srbske izdelke, ki so jih organi oblasti v Prištini uvedli novembra lani .
Vir: Ekapija

Nazaj na novice