Dnevne novice - 02.04.2019
Objavljeno: 02. 04. 2019

SLOVENIJA

SDH lani z višjim čistim dobičkom

Slovenski državni holding (SDH) je po nerevidiranih in nekonsolidiranih podatkih lani zabeležil 41,8 milijona evrov čistega dobička, kar je 30,8 odstotka več kot predlani. Poslovni prihodki so bili s 13,5 milijona evrov skoraj dvakrat tolikšni kot predlani, ko so znašali okoli sedem milijonov evrov.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Kitajski predelovalni sektor marca prekinil obdobje krčenja

Kitajski predelovalni sektor je marca prvič po štirih mesecih okrepil obseg aktivnosti. Indeks nabavnih menedžerjev (PMI), ki ga izračunava kitajski statistični urad, se je ustavil pri 50,5 odstotka. Izboljšalo se je tudi razpoloženje v kitajski industriji.
Vir: STA

Savdski Aramco lani s 111 milijardami dolarjev dobička

Savdski naftni gigant Aramco je bil lani najbolj dobičkonosna družba na svetu, kažejo izračuni bonitetnih agencij. Njegov dobiček iz poslovanja pred amortizacijo je dosegel 224 milijard dolarjev, čisti dobiček pa 111,1 milijarde dolarjev, sta sporočili bonitetni hiši Moody's in Fitch.
Vir: STA

Marca v območju z evrom 1,4-odstotna inflacija

Inflacija v območju z evrom je marca po prvi oceni Eurostata dosegla 1,4 odstotka. V primerjavi s februarjem se je znižala za 0,1 odstotne točke.
Vir: STA

SRBIJA

Srbija je v prvih dveh mesecih leta 2019 povečala izvoz blaga za 7,1%.

Skupna zunanja trgovina Srbije se je v januarju in februarju 2019 povečala za 9,8 odstotka na 6,01 milijarde evrov letno - izvoz pa se je povečal za 7,1 odstotka na 2,53 milijarde evrov. Uvoz blaga je v prvih dveh mesecih znašal 3,47 milijarde evrov, kar je za 11,7 odstotka več kot v enakem obdobju lani, poroča srbski statistični urad.
Vir: Tanjug

Nazaj na novice