Dnevne novice - 29.03.2019
Objavljeno: 29. 03. 2019

SLOVENIJA

Delničarjem Zavarovalnice Triglav se obeta enaka dividenda kot lani

Nadzorni svet Zavarovalnice Triglav bo skupaj z upravo skupščini delničarjev predlagal, naj se del bilančnega dobička v višini 56,8 milijona evrov uporabi za izplačilo dividend. Za leto 2018 je tako predlagana dividenda v višini 2,50 evra bruto na delnico, kar je enako kot lani in tudi tri leta prej.
Vir: STA

Petrol na Hrvaškem v nakup dela Croduxove energetske dejavnosti

Petrol, ki išče nove priložnosti znotraj panog, v katerih je že prisoten, je od hrvaške družbe Crodux kupil del energetske dejavnosti, ki se ukvarja s poslovanjem s plinom in električno energijo. Vrednosti posla ne razkrivajo, sklenjen pa bo soglasju hrvaškega varuha konkurence, so pojasnili na Petrolu.
Vir: STA

Skupina Telekom Slovenije lani s 33,3 milijona evrov čistega dobička

Skupina Telekom Slovenije je lani ustvarila 715,05 milijona evrov čistih prihodkov, kar je na enaki ravni kot v letu pred tem. Čisti dobiček skupine je dosegel 33,3 milijona evrov, potem ko je bil leto pred tem pri devetih milijonih. Telekom je ob tem izpostavil lansko poravnavo z družbo T2, ki je zmanjšala izpostavljenost do tožbenih zahtevkov.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Nemška inflacija marca nižja

Stopnja inflacije v Nemčiji je marca dosegla 1,3 odstotka, kar je 0,2 odstotne točke nižje kot februarja, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. Inflacija se je tako oddaljila od ciljne inflacije Evropske centralne banke (ECB), ki želi rast cen malenkost pod dvema odstotkoma.
Vir: STA

Deutsche Bahn lani z rekordnimi prihodki in številom potnikov

Nemški železniški upravljalec Deutsche Bahn je lansko leto zaključil z rekordnimi prihodki in številom potnikov. Na negativni strani pa izstopata daljšanje zamud vlakov in padec dobička, izpostavlja francoska tiskovna agencija AFP.
Vir: STA

ZDA v zadnjem lanskem četrtletju po drugi oceni z nižjo gospodarsko rastjo

Ameriško gospodarstvo je v zadnjem lanskem četrtletju raslo po 2,2- in ne 2,6-odstotni stopnji, kaže druga ocena ministrstva za trgovino. Ocene rasti za celotno lansko leto medtem ni spremenilo in tako ostaja pri 2,9 odstotka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Vir: STA

SRBIJA

Odprava devizne klavzule kot rešitev za kredite v švicarskih frankih?

Težave državljanov, ki so vzeli posojila v švicarskih frankih, bi lahko rešil srbski dinar pišejo Novosti. Kot piše dnevnik, je najverjetnejša rešitev tega več kot desetletnega problema za skoraj 20.000 ljudi v Srbiji odstranitev valutne klavzule, ki ta posojila povezuje s švicarskimi franki. To pomeni, da bi bili naslednji obroki vredni toliko, kolikor ni bili, če bi najeti krediti bili izraženi v dinarjih. Če bo ta rešitev sprejeta, bodo banke preračunale posojila in zmanjšale preostali dolg, piše Novosti.
Vir: Ekapija

Nazaj na novice