Dnevne novice - 25.03.2019
Objavljeno: 25. 03. 2019

SLOVENIJA

Skupina Gorenje lani z izgubo

Skupina Gorenje, ki je lani za novega lastnika dobila kitajsko korporacijo Hisense, je lani ustvarila 1,184 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je 1,7 odstotka manj kot predlani. Skupina je po predlanskem dobičku lani ustvarila 37,3 milijona evrov čiste izgube, so iz Gorenja danes sporočili prek spletne strani Ljubljanske borze.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Airbus začenja s preizkusi letečih taksijev v dejanskem okolju

Evropski proizvajalec letal Airbus bo v prihodnjih mesecih začel s preizkusi letečih taksijev v dejanskem okolju. Za to so izbrali nemško mesto Ingolstadt, sicer domovanje Audija, pri čemer imajo tudi podporo nemške vlade. Letalnik tudi razvijajo v Nemčiji, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.
Vir: STA

ZDA in Kitajska najpomembnejši trgovinski partnerici EU

Evropska unija je lani največ trgovala z ZDA in Kitajsko. S prvo je ustvarila 674 milijard evrov blagovne menjave oz. 17,1 odstotka celotne svoje zunanje trgovine, s Kitajsko pa 605 milijard evrov oz. 15,4 odstotka celotne skupne vrednosti uvoza in izvoza, so pokazali podatki evropskega statističnega urada Eurostat.
Vir: STA

Bonbončki pez na poti na milijonski kitajski trg

Pez je ena redkih avstrijskih blagovnih znamk, ki je uspešna na globalnem trgu. Proizvajalec figuric z motivi različnih junakov, v katere se vstavljajo bonbončki, je na ameriškem trgu navzoč od leta 1953, že dolgo tudi na Japonskem. Zdaj je družinsko podjetje iz mesta Traun v zvezni deželi Zgornja Avstrija stopilo še na kitajski trg.
Vir: STA

SRBIJA

MTLC: Metalac je predvidel skupščino za 24. april

Metalac (MTLC) je predvidel redno skupščino delničarjev za 24. april. Predlagani znesek za dividendo znaša 85 EUR bruto na delnico, Po sedanji ceni je dividendna donosnost 4,1%.
Vir: Belex

NBS: 2,1–2,7% je razpon pričakovane inflacije za 2019

Po rezultatih februarske ankete so se inflacijska pričakovanja finančnega sektorja in gospodarstva za leto in za dve leti vnaprej gibala v ciljnih mejah (3 ± 1,5%). Inflacijska pričakovanja za prihodnje leto so ostala nespremenjena v primerjavi z januarjem in so v finančnem sektorju znašala 2,7%, v gospodarstvu pa 2,1%. Ni bilo sprememb, ko gre za inflacijska pričakovanja za dve leti vnaprej.
Vir: NBS

Nazaj na novice