Dnevne novice - 21.03.2019
Objavljeno: 21. 03. 2019

SLOVENIJA

Vlada se bo predvidoma seznanila z Umarjevo spomladansko napovedjo

Vlada naj bi se danes seznanila s spomladansko gospodarsko napovedjo Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar). Če se bo to zgodilo, bo Umar nato svoje najnovejše ocene gospodarskih gibanj tudi predstavil javnosti. V luči ohlajanja v mednarodnem okolju bo napoved rasti BDP za letos nižja od jesenskih 3,7 odstotka.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Federal Reserve brez sprememb v denarni politiki

Odbor za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (FOMC) na danes končanem dvodnevnem zasedanju ni spremenil ključne obrestne mere. To je po besedah analitikov znak, da se ameriško gospodarstvo ohlaja. Ključna obrestna mera tako ostaja na ravni med 2,25 in 2,50 odstotka, FOMC pa dvigov obrestne mere ne pričakuje niti pozneje v tem letu.
Vir: STA

Kitajski predsednik začenja turnejo po Evropi

Kitajski predsednik Xi Jinping danes začenja turnejo po Evropi, med katero bo obiskal Italijo, Monako in Francijo. Kitajski voditelj na staro celino prihaja sredi nesoglasij med evropskimi državami glede kitajskega projekta En pas, ena pot. Med Xijevim obiskom se bo Italija po pričakovanjih pridružila kitajski pobudi nove svilne poti. Kitajska v okviru 1000 milijard dolarjev vrednega projekta financira izgradnjo pomorskih, železniških in cestnih povezav v Aziji, Afriki in Evropi. Italija bo prva članica skupine najrazvitejših držav G7, ki se bo pridružila ambicioznemu projektu, zaradi česar njene zahodne zaveznice dvigajo obrvi. Italijanski premier Giuseppe Conte je zavrnil pomisleke in dejal, da ni nobenih tveganj.
Vir: STA

Ameriški trgovinski pogajalci prihodnji teden v Pekingu

Glavni trgovinski pogajalec ZDA Robert Lighthizer in ameriški finančni minister Steven Mnuchin se bosta v četrtek in petek prihodnji teden v Pekingu udeležila novih pogovorov o trgovinskem dogovoru med državama, so danes po poročanju francoske tiskovne agencija AFP sporočili iz kitajskega ministrstva za trgovino.
Vir: STA

SRBIJA

Izboljšanje trga dela na Zahodnem Balkanu se upočasnjuje

Delovanje trga delovne sile na Zahodnem Balkanu se je kljub močnejši gospodarski rasti v regiji nadaljevalo počasneje kot v preteklem letu, so včeraj sporočili z Dunajskega inštituta za mednarodne ekonomske študije (WIIW) in iz Svetovne banke.
Vir: SeeNews

Nazaj na novice