Dnevne novice - 20.03.2019
Objavljeno: 20. 03. 2019

SLOVENIJA

V desetih letih iz Luke Koper skoraj šestkrat več kontejnerjev v Avstrijo

Avstrijsko gospodarstvo že vrsto let največ prekomorskega prometa opravi prek Luke Koper, število kontejnerjev pa se je v desetih letih povečalo skoraj za šestkrat, so poudarili na današnjem poslovnem srečanju avstrijskih podjetij v Škocjanskem zatoku. Ob tem so izpostavili pomen dobre železniške povezave, so sporočili iz Luke Koper.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Evropske borze uvodoma s padci

Evropske borze so današnje trgovanje začele s padci indeksov. Med vlagatelji prevladuje negotovost glede brexita, danes pa bodo pozorni tudi na poteze ameriške centralne banke. Veliko pozornosti so uvodoma dobile delnice nemškega Bayerja, ki so po odločitvi ameriškega sodišča o rakotvornosti Monsantovega herbicida izgubile 10 odstotkov.
Vir: STA

Ameriški regulator certifikacijo letal boeing 737 max prepustil podjetju

Ameriška Zvezna uprava za zračni promet (FAA) priznava, da so delo pri izdaji certifikata za letenje novih letal boeing 737 max opravljali uslužbenci podjetja, kar je standardna praksa. Zaradi dveh nesreč omenjenih modelov letal v petih mesecih v ZDA potekajo številne preiskave, obetajo pa se tudi kongresna zaslišanja.
Vir: STA

Ameriške tovarne januarja z rahlo rastjo naročil

Ameriške tovarne so januarja dobile 0,1 odstotka več naročil kot decembra, dobave pa so padle že četrti mesec zapored, kar kaže na to, da se dejavnosti predelovalne industrije upočasnjujejo. Počasna rast naročil je posledica padca naročil računalnikov, elektronike in kovin.
Vir: STA

SRBIJA

EIB: Politična stabilnost je nujna za vse vlagatelje

Politična stabilnost v državi je nujna za vse vlagatelje, pravi Dubravka Negre, vodja regionalne pisarne Evropske investicijske banke (EIB) za Zahodni Balkan in izraža upanje, da se bo stabilnost v Srbiji ohranila. Ob sklicevanju na dejstvo, da je bila EIB v regiji dejavna že od leta 2001, je dejala, da so se naložbe banke v letu 2018 regijo povečale za 1 milijardo evrov, pri čemer je polovica sredstev namenjena Srbiji kot največji državi v regiji.

Proračun države je v dveh mesecih leta 2019 namesto primanjkljaja dosegel 22,2 milijarde dinarskega presežka

Srbija je zabeležila presežek v višini 22,2 milijarde dinarjev (1 evro = 118 dinarjev) namesto načrtovanega 3,5 milijarde dinarjev visokega primanjkljaja v prvih dveh mesecih leta 2019. Razmerje med dolgom in BDP se je znižalo s 71,2 odstotka v letu 2015 na 50,4 odstotka konec februarja letos.
Vir: Tanjug

Nazaj na novice