Dnevne novice - 19.03.2019
Objavljeno: 19. 03. 2019

SLOVENIJA

Ljubljanska borza: V ospredju delnice KD Group

Na Ljubljanski borzi so bile po prometu v ospredju delnice KD Group, ki so minuli teden zabeležile visok promet in precejšnjo rast tečaja. V ospredju so bile še delnice Krke, Petrola in Save Re. Tečaji so šli večinoma navzgor, razen delnicam Luke. Indeks je pridobil 1,4 odstotka, promet se je ustavil pri 487.230 evrov.
Vir: STA

Skupina Pošta Slovenije lani z 10,4 milijona evrov čistega dobička

Pošta Slovenije je lani na ravni skupine po za zdaj še nerevidiranih podatkih ustvarila za 250,7 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je pet odstotkov več kot leto prej. Zaradi rasti poslovanja so bili višji tudi odhodki, vseeno pa so leto zaključili z 10,4 milijona evrov čistega dobička, kar je milijon in pol evrov več kot leta 2017.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Newyorške borze dan sklenile z rastjo

Osrednji indeksi na newyorških borzah so današnje trgovanje sklenili z rastjo. Kljub nadaljnjim padcem vrednosti delnic letalske družbe Boeing so rast indeksov omogočili dobički naftnih družb in bank, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Vir: STA

Federal Reserve pred novim zasedanjem odbora brez sprememb v denarni politiki

Odbor za odprti trg centralne banke Federal Reserve (FOMC) danes začenja dvodnevno marčevsko zasedanje, na katerem po pričakovanjih ameriških finančnih in gospodarskih analitikov ne bo spreminjal denarne politike. Več bo znanega na sredini novinarski konferenci predsednika banke Jeroma Powella po koncu zasedanja.
Vir: STA

Evropska komisija za krepitev področja inovacij

Evropska komisija je pred četrtkovo razpravo Evropskega sveta o inovacijah, industriji in konkurenčnosti napovedala, da bo v okviru Evropskega sveta za inovacije (EIC) za ta področja namenila dve milijardi evrov. S tem želi Evropo postaviti v ospredje strateških tehnologij in inovacij.
Vir: STA

Boeing pod preiskavo ameriških ministrstev za pravosodje in promet

Ameriški proizvajalec letal Boeing je po dveh nesrečah letal 737 max 8 v petih mesecih pod preiskavo ministrstva za promet ZDA kot tudi ministrstva za pravosodje, poroča Wall Street Journal. Ni še jasno, ali sta preiskavi povezani ali potekata vsaka zase.
Vir: STA

SRBIJA

Gazpromneft se zanima za nakup Petrohemije

Ruski Gazpromneft je zainteresiran za nakup Petrohemije Pančevo. Za Petrohemijo se zanimata tudi poljsko in več kitajskih podjetij. Razlog za nenadno zanimanje potencialnih kupcev je v tem, da je pančevaška tovarna dobičkonosna, kar državi omogoča, da je ne prodaja po nizki ceni.
Vir: EKapija

Srbija je med državami, ki želijo imeti proizvodnjo Volkswagna

Srbski predsednik napoveduje možnost pogovorov s podjetjem Volkswagen za ta teden. Dejal je, da je skupno pet držav kandidatk za odprtje tovarne VW. Države, ki so zainteresirane za naložbo so Turčija, Romunija, Bolgarija in ena druga država.
Vir: EKapija

Gradnja avtoceste do Požege se bo začela konec marca

Srbska podpredsednica vlade in ministrica za gradbeništvo Zorana Mihajlović je v nedeljo izjavila, da bi se gradnja avtoceste od Preljine do Požege na koridorju XI morala začeti konec marca in da kitajska družba CRBC že pripravljala gradbišče.
Vir: Tanjug

Nazaj na novice