Dnevne novice - 06.03.2019
Objavljeno: 06. 03. 2019

SLOVENIJA

Na ITB Berlin občutje Slovenije - na svoj način

V nemški prestolnici danes vrata za strokovno javnost odpira ena največjih in najpomembnejših turističnih borz na svetu ITB Berlin. Predstavilo se bo okoli 10.000 razstavljavcev iz 181 držav in regij. Na skupni stojnici se bo pod okriljem Slovenske turistične organizacije predstavljalo tudi 35 slovenskih turističnih podjetij in destinacij. V ospredju predstavitve bodo edinstvena doživetja, glavni partner slovenske predstavitve bo Kobilarna Lipica, še dodatno pa bo izpostavljena slovenska gastronomija. Predstavitev je prvič zasnovana v skladu z novo komunikacijsko platformo in osveženo kreativno podobo Slovenijo čutim - na svoj način. Nemški trg je za slovenski turizem izrednega pomena. Lani so bili nemški turisti z 1,36 milijona prenočitvami med vsemi tujimi gosti pri nas na prvem mestu.
VIR: STA

MEDNARODNI TRGI

V Washingtonu nadaljevanje trgovinskih pogovorov med ZDA in EU

V Washingtonu se bodo nadaljevali trgovinski pogovori med ZDA in EU. Evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström se bo danes sestala z glavnim trgovinskim pogajalcem ZDA Robertom Lighthizerjem, generalni sekretar Evropske komisije Martin Selmayr pa v četrtek z direktorjem ameriškega gospodarskega sveta Larryjem Kudlowom.
VIR: STA

Prodaja novih stanovanjskih nepremičnin v ZDA decembra navzgor

Prodaja novih stanovanjskih nepremičnin v ZDA je decembra lani v primerjavi z novembrom narasla za 3,7 odstotka na letno prilagojeno raven 621.000 enot. Vendar pa je rast posledica tega, da je ministrstvo za trgovino podatke za november popravilo krepko navzdol.
VIR: STA

SERBIA

NIIS: NIS napoveduje naložbe v višini 1,5 milijarde EUR do leta 2025 - možna je tudi proizvodnja nafte in plina v BiH

Direktor Naftne industrije Srbije Kirill Tyurdenev je na Kopaonikovem poslovnem forumu dejal, da bo družba do leta 2025 investirala 1,5 milijarde EUR v nove projekte in proizvodnjo.
VIR: Ekapija

Srbija privlačna za naložbe v rudarski sektor

Kanadski inštitut Fraser Srbijo uvršča med četrto najprivlačnejšo evropsko državo za naložbe v rudarski sektor.
Vir: Tanjug

EBRD bo zagotovil 500 milijonov EUR za različne projekte v Srbiji

EBRD ocenjuje, da bodo sredstva za financiranje različnih projektov v Srbiji znašala 500 milijonov evrov, je na poslovnem forumu v Kopaoniku dejala Zuzana Hargitaj. Dodala je, da lahko banka v letu 2019 popravi projekcijo rasti BDP za Srbijo, ki je zdaj 3,5-odstotna. Po njenem mnenju je močna rast leta 2018 posledica višjega domačega povpraševanja in visoke stopnje rasti izvoza.
Vir: b92, Ilirika

Nazaj na novice