Dnevne novice - 28.02.2019
Objavljeno: 28. 02. 2019

SLOVENIJA

Zadnji dan za napoved lanskih najemnin, dobičkov in obresti

Ljubljana, 28. februarja - Vsi, ki so lani prodali vrednostne papirje in investicijske kupone, imajo le še danes čas za oddajo napovedi za odmero kapitalskih dobičkov. Danes je tudi zadnji rok za vložitev napovedi za odmero dohodnine od obresti in od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov, prijaviti je treba tudi prihodke od najemnin.
Vir: STA

Končna ponudba Mytilineos Holdings za plinsko-parni enoti v TE-TOL v treh tednih

Ljubljana, 27. februarja - Energetika Ljubljana, ki je po neposrednih pogajanjih sklenila, da glavno opremo za dve 57-megavatni plinsko-parni enoti v Termoelektrarni-toplarni Ljubljana (TE-TOL) kupi od grškega ponudnika Mytilineos Holdings za 123 milijonov evrov, končno ponudbo pričakuje v treh tednih. Temu bo sledil pregled končne ponudbe in podpis pogodbe za dobavo opreme.
Vir: STA

MEDNARODNI TRGI

Ameriški Best Buy preseže pričakovanja analitikov

Best Buy, prodajalec potrošniške elektronike, je znova presenetil pričakovanja analitikov. V sredinem poročilo o poslovanju v četrtem četrtletju 2018 je zabeležil 2,72 dolarja dobička na delnico in s tem presegel pričakovan dobiček 2,57 dolarja na delnico. Prodaja v zadnjem četrtletju 2018 je zrasla za 4,8 % v primerjavi z zadnjim četrtletjem 2017 in prihodek je presegel pričakovanih 14,70 $ milijard z 14,80 $ milijard. Delnica je po objavi rezultatov včeraj poskočila za 15 %.
Vir: WSJ

ZDA zaenkrat umika dvig tarif na 200$ milijard kitajskih dobrin

Robert Lightizer, ameriški predstavnik trgovine, je včeraj popoldne naznanil, da ZDA zaenkrat umikajo napovedan dvig tarif na 25 % s sedanjih 10 % na 200$ milijard kitajskega uvoza. Lightizer ni podal časovnega okvirja trajanja zatišja v dvigu tarif. Po njegovih besedah, bosta obe državi povečali intenziteto pogajanj v upanju, da lahko dosežete dvostranski dogovor. V nasprotnem primeru bo ZDA uresničila omenjen dvig tarif.
Vir: WSJ

Severna Koreja in ZDA na poti denuklearizacije v Hanou

Ameriški predsednik Trump in Severno korejski voditelj Kim Jong Un sta se sestala v Vietnamu z namenom nadaljevanja pogovorov denuklearizaciji Severne Koreje. Trump je po pogovorih povedal, da hitrost pogovorov ni primarnega pomena in poudarjal pomembnost njunih dobrih medsebojnih odnosov pri nadaljevanju pogovorov. Kim je na vprašanje, ali se je pripravljen odpovedat jedrskem orožju, odgovoril pritrdilno in povedal, da se v nasprotnem primeru ne bi udeležil srečanja. Postopna pogajanja o jedrski razorožitvi bodo verjetno ublažila ekonomske sankcije, ki pestijo gospodarstvo Severne Koreje. V svojem novoletnem nagovoru je Kim namignil, da je v zameno pripravljen ustaviti razvoj jedrskega orožja in zapreti jedrski kompleks v Yongbyonu. Kljub pozitivnem tonu obeh voditelj ta nista podpisala predvidenega sporazuma o nadaljnji jedrski razorožitvi Severne Koreje. Južno korejski indeks zabeležil 1,8 odstotni padec ob novicah o spodletelem srečanju.
Vir: MMC

SRBIJA

Srbija beleži rast povprečnih plač

Predsednica vlade Ana Brnabič pravi, da Srbija beleži trend rasti povprečnih plač in da se bo ta trend nadaljeval. Če se metodologija ne bi spremenila, bi bila povprečna plača v Srbiji decembra lani 490 evrov, je dejal Brnabić. Spomnila je, da je povprečna plača v decembru po novi metodologiji znašala 443 evrov in da bo januarja znašala 460 evrov.
Vir: Kurir.rs

Članstvo v azijski infrastrukturni banki z ugodnimi posojili

Vlada Srbije je včeraj sprejela predlog zakona o potrditvi Zakona o ustanovitvi Azijske investicijske banke za infrastrukturo, ki ima trenutno 93 držav članic. Med njimi so države zunaj azijsko-pacifiške regije, kot so Velika Britanija, Nemčija, Francija, Italija, Nizozemska, Španija in druge.
Vir: Tanjug

Nazaj na novice