Dnevne novice - 20.02.2019
Objavljeno: 20. 02. 2019

SLOVENIJA

Sava z večinskim deležem Hotelov Bernardin

Družba Sava je minuli teden svoj delež v Hotelih Bernardin povečala s 45,45 odstotka na 55,77 odstotka, so danes objavili Hoteli Bernardin. Sava je postopke za prevzem družbe, ki ima na Obali v lasti šest hotelov, tri sklope apartmajev in kamp, začela lani. Potem ko je delež v Hotelih Bernardin pridobila iz stečaja NFD Holdinga, je lastništvo v prevzemni ponudbi, ki jo je objavila skupaj s Kadom, DUTB in Zavarovalnico Triglav, povečala s 37,8 na 45,5 odstotka. Savin prevzem družbe, v kateri ima DUTB 35-odstotni, Triglav pa še triodstotni delež, je korak v državni konsolidaciji turističnih družb. Vlada uradno načrtov ne razkriva, časnik Delo pa je poročal, da naj bi v državni turistični holding združili družbe Sava Turizem, Hoteli Bernardin, Hit, Thermana, Terme Olimia, Adria turistično podjetje in Unitur.
VIR:STA

Styria vstopila v lastnika portalov Žurnal24 in MedOverNet

Avstrijska medijska družba Styria Media International je kupila manjšinska deleža v družbah Feniks Media, ki izdaja novičarski portal zurnal24.si, in OverNet, ki izdaja zdravstveni in forumski portal Med.Over.Net, so danes sporočili iz spletnega portala zurnal24.si.
VIR:STA

Januarja manj gradbenih dovoljenj za nova stanovanja

V Sloveniji je bilo januarja izdanih dva odstotka več gradbenih dovoljenj za stavbe kot decembra, pri čemer je bilo izdanih devet odstotkov več dovoljenj za stanovanjske stavbe in tri odstotke manj dovoljenj za nestanovanjske stavbe. Z izdajo dovoljenj je bilo predvidenih 20 odstotkov manj novih stanovanj kot decembra.
VIR:STA

MEDNARODNI TRGI

Nove ameriške carine bi lahko prepolovile nemški izvoz avtomobilov v ZDA

Izvoz nemških avtomobilov v ZDA bi lahko na dolgi rok upadel za 50 odstotkov, če se bo ameriški predsednik Donald Trump odločil za uvedbo novih carin, opozarja münchenski inštitut za ekonomske raziskave Ifo. Celotni nemški izvoz avtomobilov bi se tako globalno zmanjšal za 7,7 odstotka oz. 18,4 milijarde evrov, so izračunali.
VIR:STA

Lloyds z rastjo dobička

Britanska bančna skupina Lloyds je lani ustvarila 3,87 milijarde funtov (5,02 milijarde evrov) čistega dobička, kar je več kot v predhodnem letu, ko se je ta oblikoval pri 3,04 milijarde funtov. Dobiček so okrepili na račun nižjih stroškov in, kot so izpostavili, v dobrem poslovnem okolju, kljub negotovostim, ki jih prinaša brexit.
VIR:STA

Japonski zunanjetrgovinski primanjkljaj narasel zaradi ohlajanja kitajskega gospodarstva

Japonski zunanjetrgovinski primanjkljaj je januarja na letni ravni narasel za 49,2 odstotka na 1410 milijard jenov (11,3 milijarde evrov). Ekonomisti so rast primanjkljaja pripisali občutnemu padcu japonskega izvoza na Kitajsko, kjer je manj povpraševanja zaradi ohlajanja gospodarstva, poročajo tuje tiskovne agencije.
VIR:STA

Tudi ameriška avtomobilska industrija proti Trumpovi ideji o carinah

Predsednik ZDA Donald Trump, ki se razglaša za ""moža carin"", straši z novimi carinami, tokrat na uvoz avtomobilov v ZDA. Vendar se tej zamisli upira ameriška avtomobilska industrija, čeprav Trump trdi, da ji namerava s carinami pomagati. Ameriška podjetja vedo, da bodo carine škodile ameriškemu in svetovnemu gospodarstvu.
VIR:STA

JP Morgan razvila prototip kriptovalute

Ameriška banka JP Morgan Chase je razvila prototip digitalnega sistema plačevanja, ki temelji na tehnologiji veriženja blokov. Prvi mož banke Jamie Dimon je bitcoin in druge kriptovalute sicer večkrat označil za prevaro, a so v banki očitno kljub vsemu prevladali zagovorniki naprednih tehnologij.
VIR:STA

SRBIJA

Srbija bo vložila dodatnih 5 milijard evrov v infrastrukturo

Po desetletjih brez naložb v infrastrukturo ima Srbija sedaj stabilen proračun, gradijo se tovarne in gospodarstvo raste. Z novim investicijskim ciklom za infrastrukturne projekte v cestnem in železniškem prometu bo investiranih 5 milijard evrov.
Vir: Tanjug

Presežno povpraševanje po dinarskih obveznicah Erste Bank

Povpraševanje po obveznicah Erste Bank je preseglo ponudbo za 10 odstotkov. V javni ponudbi je bilo vpisanih in vplačanih obveznic v višini 3,87 milijarde dinarjev, pri čemer je ponudba znašala 3,5 milijarde dinarjev. 
Vir: Tanjug

Nazaj na novice