Dnevne novice - 14.02.2019
Objavljeno: 14. 02. 2019

SLOVENIJA

Certa postala 100-odstotna lastnica podjetja Tik Kobarid

Družba Certa je danes postala 100-odstotna lastnica podjetja Tik Kobarid, ki proizvaja medicinske pripomočke za enkratno uporabo. Vodstvo Certe je z imetniki 14,48-odstotnega poslovnega deleža v kobariškem podjetju podpisalo pogodbo, s katero so predstavniki 429 sedanjih in nekdanjih zaposlenih svoj delež za 330.000 evrov prenesli na Certo.
VIR: STA

Sava lani s pol milijona evrov čistega dobička

Družba Sava je lani po nerevidiranih podatkih ustvarila 551.000 evrov čistega dobička, potem ko je predlani ta znašal 1,6 milijona evrov. Dobiček je bil sestavljen iz 1,5 milijona evrov izgube iz poslovanja in 2,2 milijona evrov dobička finančnega dela poslovanja.
VIR: STA

Vlada morda tudi o usodi lastništva Istrabenz Turizma

Vlada bi lahko danes obravnavala predlog, da Družba za upravljanje terjatev bank koprskemu Istrabenzu kot največji upnik zaseže delnice podjetja Istrabenz Turizem, s katerimi je Istrabenz zavaroval posojila, ki niso bila pravočasno poplačana. Omenjeno turistično družbo, ki ima v lasti šest portoroških hotelov in je v postopku prodaje, želi država skupaj s še sedmimi podjetji vključiti v turistični holding pod upravljanjem Slovenskega državnega holdinga. Informacijo o predlogu, ki naj bi imel oznako zaupnosti, je včeraj razkril časnik Finance. Prihodnji teden se sicer izteče rok za zavezujoče ponudbe za nakup Istrabenz Turizma. Nezavezujoče ponudbe je oddalo sedem interesentov, med njimi neuradno tudi srbski poslovnež Miodrag Kostić, ki je največji trn v peti državnih načrtov.
VIR: STA

EBRD z novimi prioritetami za Slovenijo do leta 2024

Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) je sprejela novo strategijo za Slovenijo za obdobje 2019-2024. Strateški prioriteti sta krepitev konkurenčnosti in dobrega upravljanja s spodbujanjem privatizacije ob uvajanju instrumentov za podporo zasebnim podjetjem ter prehod v zeleno gospodarstvo s podporo zelenim tehnologijam, so sporočili.
VIR: STA

MEDNARODNI TRGI

Poceni bencin ohranja inflacijo v ZDA na nizki ravni

Življenjske potrebščine v ZDA januarja na splošno niso bile nič dražje kot decembra in novembra, kar je predvsem posledica nove pocenitve bencina, ki je odtehtala za rast cen hrane in oblačil ter zdravstvenih storitev in najemnin. Na letni ravni je bila inflacija le 1,6-odstotna.
VIR: STA

Upravni odbor Renaulta blokiral izplačilo milijonov Ghosnu

Upravni odbor Renaulta je se je odločil, da nekdanjemu prvemu možu Carlosu Ghosnu ne izplača denarja, ki bi mu pripadal v skladu s konkurenčno klavzulo in pogodbo o zaposlitvi. Gre za plačilo v denarju in paket delnic, skupno v znesku okoli 10 milijonov evrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
VIR: STA

SRBIJA

AERO: Koncesionar letališča Nikola Tesla namerava letno doseči 15 milijonov potnikov

Francoska družba VINCI Airports - koncesionar beograjskega letališča Nikola Tesla - želi povečati število potnikov na letališču na 15 milijonov letno.
Vir: Ekapija

NBS: neto priliv neposrednih tujih naložb 3,2 milijarde EUR in 2018

Neto priliv neposrednih tujih naložb v Srbiji je leta 2018 dosegel 3,2 milijarde evrov, kar je preseglo pričakovanja Narodne banke Srbije (NBS). Visok neto priliv, ki je bil zabeležen že četrto leto zapored, je bil več kot dovolj za kritje primanjkljaja na tekočem računu, kar je povzročilo povečanje deviznih rezerv in večjo odpornost domačega gospodarstva na zunanje pretrese
Vir: Tanjug, NBS

NBS v letu 2019 pričakuje 3,5-odstotno rast BDP

Narodna banka Srbije napoveduje letos gospodarsko rast v višini 3,5 odstotka, v prihodnjih letih pa pričakuje, da bo rast okoli 4,0 odstotkov, je povedal podpredsednik NBS Željko Jović.
Vir: Tanjug

JESV: Začela se je gradnja naprave za razžveplanje dimnih plinov, Jedinstvo opravlja dela v vrednosti 95 milijonov EUR

V Termoelektrarni Nikola Tesla (TENT) v Obrenovcu se je včeraj začela gradnja naprave za razžveplanje plinov v TENT-u v vrednosti več kot 167 milijonov evrov, kar bo zmanjšalo izpust žveplovega dioksida za devetkrat. Dela bodo izvajal ""Micubisi Hitachi pauer sistem"" (MHPS), glavno domače podjetje, ki je partner v tem poslu, pa je domači Jedinstvo Sevojno (JESV), ki bo izvedel dela v vrednosti 95 milijonov EUR.
Vir: Tanjug, Ilirika

Nazaj na novice