Dnevne novice - 13.02.2019
Objavljeno: 13. 02. 2019

SLOVENIJA

AIK objavila prevzemno ponudbo za Gorenjsko banko

Srbska AIK banka je danes objavila prevzemno ponudbo za odkup preostalih 22,3 odstotka delnic Gorenjske banke, ki jih še nima v lasti. Za delnico ponuja 298 evrov, prevzemna ponudba pa velja do vključno 13. marca. Prevzemnik pri tem ni določil praga uspešnosti ponudbe.
VIR: STA

Velik del lesa z licitacije v tujino

Z dnevom odprtih vrat se danes v Slovenj Gradcu zaključuje 13. licitacija vrednejših sortimentov lesa, na kateri so zbrali rekordnih 3706 hlodov. Velik del lesa so kupili tuji kupci, skoraj četrtino kupec iz Kitajske, ki je tako največji kupec. Najvišje, a ne rekordne cene je tudi letos dosegal gorski javor, največ je ponudil kupec iz Italije.
VIR: STA

MEDNARODNI TRGI

Industrijska proizvodnja v območju evra decembra skoraj odstotek nižja

Vrednost industrijske proizvodnje se je decembra po sezonsko prilagojenih podatkih v območju z evrom znižala za 0,9 odstotka, v celotni EU pa za 0,5 odstotka, je danes objavil evropski statistični urad Eurostat. Medletno se je v območju z evrom medtem znižala za 4,2 odstotka, v EU pa za 2,7 odstotka. Padec je zabeležila tudi Slovenija.
VIR: STA

Evropske borze uvodoma z rastjo

Indeksi na osrednjih evropskih borzah danes uvodoma rastejo. Kot poročajo tuje agencije, med vlagatelji še vedno prevladuje optimizem glede pogovorov med ZDA in Kitajsko. Verjamejo, da nove eskalacije trgovinske vojne med največjima gospodarstvoma na svetu ne bo.
VIR: STA

SRBIJA

Srbija je leta 2018 dosegla rekord - 102.000 turistov je prispelo iz Kitajske

Podpredsednik vlade in minister za trgovino, turizem in telekomunikacije Rasim Ljajić je dejal, da je preteklo leto bilo rekordno tako glede domačih kakor tujih gostov, in da se je trend dvomestne rasti števila turistov ohranil pri 11% v letu 2018. V podporo temu je dodal, da so po podatkih največji porast prihodov v Srbiji zabeležil kitajski turisti, in sicer kar za 98% več kot v letu 2017.
Vir: Ekapija

Devizne rezerve NBS so se januarja povečale na 11,34 milijarde evrov

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije so konec januarja 2019 znašale 11,34 milijarde evrov, kar je za 84,6 milijona evrov več kot decembra.
Vir: Tanjug

Nazaj na novice