Dnevne novice - 12.02.2019
Objavljeno: 12. 02. 2019

SLOVENIJA

Prvi mož Uniorja Darko Hrastnik za STA: Unior bo rasel tudi v naslednjih letih

Zreški Unior, ki letos obeležuje stoletnico obstoja, je v preteklem letu beležil rekordno prodajo, rast in nadaljnjo razdolžitev pa načrtujejo tudi v naslednjih letih. Kot je za STA povedal predsednik uprave Darko Hrastnik, se nameravajo še bolj širiti na trge obeh Amerik, za letos pa je napovedal verjetni začetek prodajnega postopka Uniorja.
VIR: STA

Unior - sto let kovaške tradicije v Zrečah

Zreška skupina Unior letos obeležuje stoletnico svojega obstoja, čeprav so na obronkih Pohorja prve fužine rasle že v 18. stoletju. Delovale so predvsem kot večje kovačnice, kjer so ročno izdelovali poljedelsko in obrtniško orodje. Leta 1919 je bila v Zrečah ustanovljena Štajerska železoindustrijska družba z omejeno zavezo.
VIR: STA

Vrednost industrijske proizvodnje v decembru 2018 nižja tako na mesečni kot na letni ravni

Vrednost industrijske proizvodnje je bila v decembru 2018 za 1,5 % nižja kot v prejšnjem mesecu. To je bilo na mesečni ravni drugo zaporedno znižanje. Nižja je bila tudi v primerjavi z decembrom 2017, in sicer za 3,1 %. Vrednost industrijske proizvodnje v celem letu 2018 pa je bila za 4,6 % višja kot v celem letu 2017, vendar je bila ta rast za 3,4 odstotne točke nižja kot v prejšnjem letu. Višji kot v prejšnjem letu sta bili vrednost proizvodnje v predelovalnih dejavnostih in vrednost proizvodnje v oskrbi z električno energijo, plinom in paro (za 5,0 % oz. za 1,2 %); v rudarstvu je bila vrednost nižja (za 1,6 %).
VIR: STA

MEDNARODNI TRGI

Vlagatelji na evropskih borzah dobro razpoloženi

Trgovalni dan na evropskih borzah se je začel v optimističnem vzdušju. Vlagatelji verjamejo, da bo nadaljevanje pogovorov med ZDA in Kitajsko preprečilo eskalacijo trgovinske vojne med največjima gospodarstvoma na svetu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
VIR: STA

Dobri današnji obet za ameriški trg!

Demokratični in republikanski zakonodajalci so pozno v ponedeljek povedali, da je bil dosežen dogovor, da se prepreči drugo škodljivo zaprtje vlade. Ob pogajanjih, da bi se izognili ponovitvi takšnega scenarija, so se pogajalci dogovorili o sporazumu o varnosti na mejah, ki bo vključeval veliko manj denarja za mejni zid predsednika Donalda Trumpa, kot je hotel Bela hiša.
VIR: Ilirika

Šef evroskupine verjame v dogovor o evrskem proračunu do junija

Šef evroskupine Mario Centeno je danes v Bruslju izrazil prepričanje, da bodo dogovor o občutljivem vprašanju evrskega proračuna uspeli doseči do junija, kot je predvideno. Izpostavil je, da je bila to decembra lani kontroverzna tema, a da so zdaj v novi fazi in da je pristop v pogovorih konstruktiven.
VIR: STA

Irec Philip Lane bo novi član izvršilnega odbora ECB

Guverner irske centralne banke Philip Lane bo novi član izvršilnega odbora Evropske centralne banke (ECB). Irec, ki je edini kandidat za ta položaj, je danes v Bruslju dobil podporo finančnih ministrov držav v območju evra. Nasledil bo Belgijca Petra Praeta, sicer glavnega ekonomista banke, ki se mu položaj izteče konec maja.
VIR: STA

SRBIJA

AERO: Vinci jutri predstavi načrte za beograjsko letališče

Vinci, novi koncesionar letališča Nikola Tesla bo 13. februarja 2019 na zgradbi letališkega terminala organiziral slovesnost, da predstavi svoje načrte za beograjsko letališče. Dogodka se bo udeležila srbska premierka Ana Brnabić, francoska družba pa naj bi predstavila natančnejše načrte za obvezne infrastrukturne razširitve in druge projekte, ki jih bo izvedla. Gradbena in izboljševalna dela v okviru letališča Nikola Tesla naj bi bila v vrednosti 262 milijonov evrov v obdobju petih let.
Vir: Ekapija

Cilj Telekoma je Srbija 1,5 milijona naročnikov in trikrat večji dobiček

Direktor in koordinator Skupine Telekom za internet in multimedije Vladimir Lučić je dejal, da je cilj podjetja povečati število uporabnikov na milijon in pol. Lučić je povedal, da ima Telekom zdaj okoli 900.000 uporabnikov, od tega 680.000 v Srbiji, 150.000 v Republiki Srbski in 80.000 uporabnikov v Črni gori.
Vir: Ekapija

Nazaj na novice