Dnevne novice - 06.02.2019
Objavljeno: 06. 02. 2019

SLOVENIJA

SBITOP v 2019 pridobil 3,1 odstotka

Slovenski borzni indeks SBITOP je v letošnjem letu pridobil 3,1 odstotka na svoji vrednosti. Med podjetji, ki so letos največ pridobila spadajo KD Group (+13,7%) Cinkarna Celje (+11,1%), in Telekom Slovenije (+11,0%).
VIR: Ilirika

Predlog rebalansa danes pred člani štirih odborov

Zainteresirana delovna telesa bodo danes nadaljevala obravnavo predloga rebalansa letošnjega državnega proračuna. Potem ko so se v torek z novim predlogom razreza državne blagajne kot prvi seznanili na sejah odborov za infrastrukturo in izobraževanje, bo danes pred člani še štirih delovnih teles. DZ bo rebalans sprejemal v začetku marca.
VIR: STA

MEDNARODNI TRGI

Nemška industrijska strategija do 2030 za globalno vodilni položaj

Nemška vlada želi še dodatno okrepiti sodelovanje z gospodarstvom, da bi nemški industriji omogočila dodaten razvojni pospešek in vodilni položaj v globalnem merilu, je eden od ciljev danes predstavljene industrijske strategije države do leta 2030. V javnosti sicer najbolj odmeva načrtovana možnost omejitev tujih prevzemov podjetij.
VIR: STA

Evropska komisija naj bi prižgala rdečo luč združitvi Siemensa in Alstoma

Evropska komisija bo v sredo prižgala zeleno luč načrtovani združitvi nemškega Siemensa in francoskega Alstoma, poroča nemška tiskovna agencija dpa, ki se sklicuje na vire blizu komisije. Bruselj je v zadnjih tednih večkrat izrazil pomisleke glede združitve, a vztrajal, da bo uradno odločitev sporočil do 18. februarja.
VIR: STA

Fiat Chrysler vpoklical 882.000 poltovornjakov

Italijansko-ameriški avtomobilski proizvajalec Fiat Chrysler je vpoklical 882.000 poltovornjakov zaradi potencialnih težav s krmilnim sistemom in zavorami. V 660.000 primerih gre za Ramove modele 3500 in 2500, proizvedene med letoma 2013 in 2017, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.
VIR: STA

SoftBank v devetih mesecih za več kot 50 odstotkov povečala dobiček

Japonska telekomunikacijska družba Softbank je od lanskega aprila do konca leta zabeležila 1500 milijarde jenov (12 milijard evrov) čistega dobička, kar je 51,6 odstotka več kot v enakem predlanskem obdobju. Kot so pojasnili v banki, gre rast pripisati predvsem velikim dobičkom njihovih investicijskih skladov
VIR: STA

Toyota v luči slabše prodaje v ZDA znižala napoved čistega dobička

Japonski avtomobilski proizvajalec Toyota je v luči slabše prodaje v ZDA znižal napoved celoletnega čistega dobička z 2300 milijarde na 1870 milijarde jenov (14,96 milijona evrov). Prihodki naj bi se po napovedih konec marca, ko podjetje obeležuje konec poslovnega leta, ustavili pri 29.500 milijarde jenov, poroča nemška tiskovna agencija dpa
VIR: STA

SRBIJA

KMBN: razpis za Komercijalno banko v maju ali juniju 2019

Srbski finančni minister Siniša Mali je včeraj dejal, da bo Komercijalna banka dobila strateškega partnerja, ker ni razloga, da bi bila država solastnica te banke. Televiziji Prva je povedal, da bo v sredo (6. februarja 2019) podpisana pogodba s francoskim Lazardom, ki bo svetovalec srbske vlade pri privatizaciji Komercijalne banke kjer ima država 41,74-odstotni delež. Na mizi so različne možnosti, vendar je gotovo, da bo za Komercijalno banko potreben strateški partner. Maja ali junija bo objavljen razpis za iskanje strateškega partnerja.
Vir: Ekapija

Fintel Energy napoveduje gradnjo največje vetrne elektrarne v Srbiji in Evropi

Upravni odbor Fintel Energy A.D. je sprejel odločitev o uvedbi ambicioznih projektov izgradnje novih vetrnih elektrarn vključno s projektom največje vetrne elektrarne v Evropi. Direktor podjetja Fintel Energy Tiziano Giovannetti je napovedal, da bo Srbija s temi projekti ena najhitrejših držav pri prehodu iz fosilnih goriv v čisto energijo.
Vir: Ekapija

Pred podpisom sporazuma o hitri cesti Novi Sad-Ruma

Pogodba za izgradnjo hitre ceste Novi Sad-Ruma, ki je eden od večjih infrastrukturnih projektov v Srbiji, bi morala biti kmalu podpisana.
Vir: Ekapija

Nazaj na novice