Dnevne novice - 05.02.2019
Objavljeno: 05. 02. 2019

SLOVENIJA

Indeks SBI TOP izgubil 0,15 odstotka.

Borzni posredniki so danes na Ljubljanski borzi sklenili za 955.800 evrov poslov, od tega največ, za 495.190 evrov, z delnicami Krke. Te so se pocenile za 0,35 odstotka. Navzdol so šle vse delnice v prvi kotaciji, razen delnic Luke Koper, Telekoma Slovenije in Zavarovalnice Triglav. Indeks SBI TOP je izgubil 0,15 odstotka.
VIR: STA

Intereuropa v petih letih pričakuje rast prihodkov in dobička

Skupina Intereuropa v petletnem obdobju, začrtanem v strateškem načrtu skupine za 2018-2022, načrtuje rast prihodkov in dobička. Razvoj osnovne dejavnosti logističnih storitev skupine v obdobju do leta 2022 temeljil na poslovnih področij kopenskega prometa, interkontinentalnega prometa in logističnih rešitev, s pripadajočimi produkti, so zapisali.
VIR: STA

Slovenija decembra na letni ravni z največjo rastjo prodaje na drobno v EU

Obseg prodaje na drobno se je decembra lani glede na december 2017 tako v državah z evrom kot celotni EU povečal, kažejo podatki Eurostata. V državah z evrom se je povečal za 0,8 odstotka, v celotni EU pa je porasel za 1,2 odstotka. Slovenija je na letni ravni med vsemi članicami EU beležila najvišjo rast.
VIR: STA

Finance: Adria Airways pripojila družbo STBE, spreminja se lastništvo

Letalski prevoznik Adria Airways je pripojil družbo STBE, ki naj bi bila lastnica blagovne znamke Adria. S pripojitvijo se je povečal osnovni kapital družbe, spremenila se je tudi lastniška sestava, je razvidno iz dokumentov v javnih evidencah. Po pripojitvi se je spremenilo tudi lastništvo družbe Adria Airways, poroča časnik Finance.
VIR: STA

Novartis v Mengšu na poti preoblikovanja v proizvodnjo inovativnih zdravilnih učinkovin

Novartis, pod okrilje katerega sodi tudi Lek, v Mengšu postavlja enega ključnih centrov za proizvodnjo inovativnih zdravilnih učinkovin in generičnih zdravilnih učinkovin z visoko dodano vrednostjo. Predsednik Novartisa v Sloveniji Zvone Bogdanovski je za STA pojasnil, da tam poteka tudi gradnja novega obrata za proizvodnjo bioloških učinkovin.
VIR: STA

MEDNARODNI TRGI

Newyorške borze uvodoma v zelenem

Indeksi na newyorških borzah so se uvodoma dvignili nad gladino. Vlagatelji po poročanju francoske tiskovne agencije AFP čakajo na govor o položaju v državi, ki ga bo imel ameriški predsednik Donald Trump pred obema domovoma kongresa. Pozval naj bi k enotnosti in sodelovanju.
VIR: STA

Skupina Intesa Sanpaolo lani povečala dobiček

Italijanska bančna skupina Intesa Sanpaolo je lani ustvarila 4,05 milijarde evrov čistega dobička, kar je šest odstotkov več kot predlani. Dobiček iz poslovanja se je povečal za 0,2 odstotka na 17,88 milijarde evrov. V Sloveniji je čisti dobiček porasel za dobrih 260 odstotkov na 11 milijonov evrov.
VIR: STA

Rosneft lani podvojil dobiček

Rusko državno naftno podjetje Rosneft je lani več kot podvojilo dobiček na račun višjih cen nafte. Čisti dobiček je dosegel 549 milijard rubljev (7,3 milijarde evrov), potem ko je v letu pred tem znašal 222 milijard rubljev (2,9 milijarde evrov). Prihodke so povečali za 37 odstotkov na 8200 milijard rubljev (109,2 milijarde evrov).
VIR: STA

SRBIJA

Tuji investitorji so v Srbiji vložili 2,2 milijarde evrov - večina jih je vlagala v kovinsko industrijo

Tuji investitorji so v prvih 11 mesecih lanskega leta v Srbijo vložili 2,2 milijarde evrov. Tolikšen je bil neto priliv tujih neposrednih naložb in je bil za 1,4% nižji kot v enakem obdobju leta 2017. Tri četrtine neposrednih tujih naložb v prvih treh četrtletjih leta 2018 so iz držav EU. V predelovalnih dejavnostih so bile največje naložbe v kovinski, živilski in avtomobilski industriji.
Vir: Ekapija

Turški tok bo potekal skozi Srbijo

Srbiji je dovoljeno, da se pridruži projektu plinovod Turški tok - Sekretariat Energetske skupnosti s sedežem na Dunaju je potrdil, hkrati pa je določil nekatere pogoje za sodelovanje Srbije v projektu. V svoji oceni sekretariat na eni strani ugotavlja, da bo nov plinovod, ki vstopa v državo z juga izboljšal zanesljivost oskrbe z diverzifikacijo dobavnih poti. Po drugi strani pa je poudarila, da se bo okrepila in ohranila prevlada Gazproma in Srbijagasa.
Vir: Serbiamonitor

Nazaj na novice