Dnevne novice - 31.01.2019
Objavljeno: 31. 01. 2019

SLOVENIJA

DUTB objavila razpis za glavnega izvršnega direktorja

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je danes objavila mednarodni razpis za glavnega izvršnega direktorja družbe. Zainteresirani lahko vloge pošljejo do vključno 17. februarja, te pa bodo obravnavane zaupno, izhaja iz današnje objave v časniku Finance.
VIR: STA

Generalni direktor HSE Marovt odstopil s položaja

Nadzorni svet Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) se je na današnji seji seznanil z odstopno izjavo generalnega direktorja družbe Matjaža Marovta, ki jo je ta podal v petek iz osebnih razlogov. Postopki za imenovanje novega direktorja že potekajo, Marovt pa do predaje poslov ostaja v HSE, so sporočili iz družbe.
VIR: STA

MEDNARODNI TRGI

Novartis lani povečal dobiček in prihodke

Švicarski farmacevtski koncern Novartis je lani ustvari 12,61 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je 64 odstotkov več kot v predlani. Prihodki Novartisa, pod okrilje katerega sodi tudi slovenski Lek, so na letni ravni narasli za pet odstotkov na 51,90 milijarde dolarjev. Medtem je imela generična enota Sandoz lani slabše rezultate.
VIR: STA

Alibaba v tretjem četrtletju z visoko rastjo dobička

Kitajski spletni velikan Alibaba je v tretjem četrtletju poslovnega leta, med oktobrom in decembrom lani, ustvaril 33 milijard juanov (4,3 milijarde evrov) čistega dobička, kar je 37 odstotkov več kot v enakem obdobju leto prej. Prihodki so se povečali za 41 odstotkov, kar je nekoliko manj od pričakovanj analitikov.
VIR: STA

Boeing ob četrtletni rasti dobička izboljšal celoletno napoved

Ameriški Boeing je v zadnjem lanskem četrtletju ustvaril 3,4 milijarde dolarjev (2,94 milijarde evrov) čistega dobička, kar je 3,1 odstotka več kot v enakem obdobju leto prej. Prihodki od prodaje so zrasli za 14,4 odstotka na 28,3 milijarde dolarjev (24,5 milijarde evrov). Proizvajalec letal je ob tem izboljšal napoved za letos.
VIR: STA

Santander lani povečal dobiček

Španski bančni velikan Santander je lani ustvaril 7,81 milijarde evrov čistega dobička, kar je 18 odstotkov več kot predlani. Čisti dobiček na domačem trgu je povečal za 28 odstotkov na 1,45 milijarde evrov. Še boljše rezultate so preprečila valutna nihanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
VIR: STA

Bosch lani povečal prihodke in dobiček

Nemški proizvajalec avtomobilskih delov Bosch je prihodke od prodaje lani povečal na 77,9 milijarde evrov, bruto dobiček iz poslovanja pa na 5,3 milijarde evrov, kar je v obeh primerih rekordni rezultat, kažejo preliminarni rezultati. V razvoj avtonomne vožnje bodo vložili štiri milijarde evrov, so sporočili iz družbe.
VIR: STA

McDonalds podvojil dobiček in privabil številne nove goste

S posebnimi ponudbami in novimi oblikami naročanja je ameriška veriga restavracij s hitro prehrano McDonalds v zadnjem lanskem četrtletju privabila številne nove goste. Dobiček se je podvojil na 1,4 milijarde dolarjev (1,2 milijarde evrov), so sporočili iz koncerna. Res pa so predlanske rezultate poslabšali izredni stroški.
VIR: STA

Facebook ob koncu 2018 z rekordnim dobičkom in več prijatelji

Ameriško tehnološko podjetje Facebook, ki stoji za istoimenskim spletnim družbenim omrežjem, je v zadnjem četrtletju leta 2018 ustvarilo 6,9 milijarde dolarjev dobička, kar je rekordna vrednost. V svoja družbena omrežja je kljub škandalom, povezanim z zasebnostjo uporabnikov, pritegnilo več "prijateljev", poroča francoska tiskovna agencija AFP.
VIR: STA

Federal Reserve ni spreminjal obrestnih mer

Odbor za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (FOMC) po dveh dneh zasedanja danes ni spreminjal ključne obrestne mere, po kateri si banke med seboj čez noč posojajo denar. Ta tako ostaja na ravni od 2,25 do 2,50 odstotka.
VIR: STA

Zasebni delodajalci v ZDA januarja odprli 213.000 neto novih delovnih mest

Zasebni delodajalci so v ZDA januarja odprli 213.000 neto novih delovnih mest, kar je presenetilo analitike, ki so jih pričakovali le okrog 170.000. ADP poroča, da se je najbolj okrepilo zaposlovanje v predelovalni in gradbeni industriji, kjer so januarja skupaj odprli 68.000 neto novih delovnih mest.
VIR: STA

SERBIA

AERO: Sporazum s francosko družbo Vinci bo objavljen do konca februarja

Pomočnik ministra za zračni promet Zoran Ilić je 29. januarja napovedal, da bo koncesijski sporazum s podjetjem Vinci za beograjsko letališče objavljen v naslednjem mesecu.
Vir: EKapija

Zrenjanin je korak bližje izvajanju projekta Linglong v Shandongu

Mestni svet Zrenjanina je včeraj sprejel sklep o prodaji 37 parcel v industrijski coni za izvedbo investicije kitajske družbe Shandong Linglong. Župan Zrenjanina Čedomir Janjič, ki je vodil zasedanje, je dejal, da je to korak bližje uresničitvi velikega projekta kitajskega podjetja.
Vir: EKapija

Nazaj na novice