Dnevne novice - 28.01.2019
Objavljeno: 28. 01. 2019

SLOVENIJA

Predsednik Pahor z močno gospodarsko delegacijo na uradnem obisku v Srbiji

Predsednik republike Borut Pahor bo na vabilo srbskega kolega Aleksandra Vučića danes na uradnem obisku v Srbiji. Nagovoril bo parlament in udeležence srbsko-slovenske poslovne konference, med katerimi bo tudi 100-članska slovenska gospodarska delegacija.
VIR: STA

Gospodarsko razpoloženje se je januarja 2019 spet izboljšalo

Gospodarsko razpoloženje je bilo januarja 2019 za 1,4 odstotne točke boljše kot decembra 2018, od dolgoletnega povprečja pa višje za 12,7 odstotne točke.
VIR: SURS

AIK s prevzemno namero za Gorenjsko banko

Srbska AIK banka, tretjinska lastnica Gorenjske banke, je danes objavila prevzemno namero za odkup vseh delnic Gorenjske banke. Potem ko se je v teh dneh izteklo enoletno obdobje, v katerem AIK po neuspeli izvedbi prevzema banke ni smela objaviti nove ponudbe, namerava v prihodnjem mesecu dati novo ponudbo za prevzem.
VIR: STA

MEDNARODNI TRGI

V tem tednu: Pogovori v Washingtonu med ZDA in Kitajsko glede trgovinskih razmerij med vrhuncem sezone četrtletnih poročil in močnim pritokom makroekonomskih kazalcev v ZDA

Po krogu pogajanj v Pekingu v začetku januarja bo kitajski podpredsednik Liu He potoval naslednji teden v Washington na zelo pomembne pogovore, ki se bodo odvili od 30. do 31. januarja. Ameriški minister za trgovino Wilbur Ross je naznanil, da so trgovinska pogajanja še zelo daleč od končne rešitve, hkrati pa je ponovil mnenje predsednika Donalda Trumpa, da si ZDA in Kitajska močno želita priti do skupnega cilja.
VIR: Ilirika

V OECD upajo na uveljavitev globalnega davka za digitalne velikane že z letom 2020

Generalni sekretar Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) Angel Gurria je pred dnevi izrazil upanje, da bodo v letošnjem letu postavljeni temelji za mednarodni davek za digitalne velikane, ki bi nato lahko stopil v veljavo že leta 2020.
VIR: STA

Azijske borze s padcem

Tečaji delnic na borzah v Aziji so se danes znižali. Vlagatelji bodo ta teden pozorni na objave poslovnih rezultatov pomembnih podjetij, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.
VIR: STA

Nafta cenejša

Cene nafte so se danes znižale. Naftni trgovci med razlogi za padec navajajo podatke o povečanju števila naftnih vrtin v ZDA, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.
VIR: STA

SRBIJA

Sektor Informacijsko komunikacijskih tehnologij je močan izvoznik v Srbiji

Sektor IKT je eden od najhitreje rastočih sektorjev v Srbiji in eden največjih neto izvoznikov. Po podatkih Narodne banke Srbije je v prvih 11 mesecih leta 2018 ta sektor presegel izvozno vrednost v višini 1 milijarde EUR, pri čemer je bila rast v primerjavi z letom 2017 27,5-odstotna.
VIR: b92

EBRD je s plačilom v višini 10 milijonov EUR pridobila 16,72-odstotni delež v Formi Ideale

Komisija za varstvo konkurence je Evropski banki za obnovo in razvoj (EBRD) odobrila pridobitev 16,72-odstotnega deleža v kragujevaški družbi Forma Ideale. EBRD bo za nakup manjšinskega deleža v Formi Idele plačala 10 milijonov EUR.
Vir: Ekapija

Skupina HBIS prehitela Fiat

Skupna vrednost izvoza 15 največjih izvoznikov iz Srbije v letu 2018 je znašala 4,3 milijarde EUR, največji izvoznik pa je bila skupina HBIS s 749,5 milijona EUR, ki je po daljšem časovnem obdobju prehitela Fiat Chrysler Automobiles (FCA) iz Srbije.
Vir: Serbianmonitor

Nazaj na novice