Dnevne novice - 25.01.2019
Objavljeno: 25. 01. 2019

SLOVENIJA

Premier Šarec v Davosu s predsednikom EIB o drugem tiru

Premier Marjan Šarec je danes v Davosu v pogovoru s predsednikom Evropske investicijske banke (EIB) Wernerjem Hoyerjem poudaril, da je projekt drugi tir strateško pomemben tako za Slovenijo kot za Evropo, zato verjame, da bo EIB konstruktivna pri svoji odločitvi glede sodelovanja pri sofinanciranju projekta.
VIR: STA

Vlada s potrditvijo investicijskega programa postavila ceno drugemu tiru

Vlada je danes soglasno potrdila investicijski program za gradnjo drugega tira Divača-Koper, po katerem bo zanj potrebnih 1,194 milijarde evrov brez DDV. "Projekt je ekonomsko upravičen," je po seji vlade poudarila ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek in dodala, da se bo na koncu poplačal sam, z dajatvami za uporabnike.
VIR: STA

Zadel: Luka Koper se z investicijami že pripravlja na rast tovora

Luka Koper potrebuje drugi tir med Divačo in Koprom, poleg tega pa so v družbi že pred potrditvijo investicijskega programa za drugi tir začeli kar nekaj investicij, da bodo lahko sledili rasti tovora, je danes pojasnil predsednik uprave Luke Koper Dimitrij Zadel. V družbi se po njegovih besedah posvečajo tudi podaljšanju dolgoročnosti pogodb.
VIR: STA

MEDNARODNI TRGI

ESS danes o proračunu

Ekonomsko-socialni svet bo na današnji izredni seji obravnaval predlog novele zakona o izvrševanju državnih proračunov za leti 2018 in 2019, ki ga je vlada določila na včerajšnji seji. Obravnaval bo tudi predlog rebalansa proračuna za letos ter predlog zveze svobodnih sindikatov o predlogu novele zakona o zavarovalništvu.Vlada je predlog rebalansa letošnjega državnega proračuna, s katerim se tako prihodki kot odhodki zvišujejo, sprejela včeraj. Presežek je načrtovan v višini 0,4 odstotka BDP, kar je 0,1 odstotne točke več, kot je finančni minister Andrej Bertoncelj napovedal decembra.
VIR: STA

Newyorške borze končale neenotno

Indeksi na newyorških borzah so današnje trgovanje končali mešano, saj med vlagatelji vlada negativno vzdušje zaradi trgovinskih odnosov med Kitajsko in ZDA. K negotovosti je pripomoglo tudi neuspešno glasovanje ameriškega kongresa o končanju zaprtja vlade, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
VIR: STA

SRBIJA

Srbija bo do leta 2021 dobila nov železniški dispečerski center

Srbija bo do leta 2021 dobila vrhunski železniški dispečerski center. Tri lokacije v Beogradu pa bodo obravnavane kot njegova prihodnja lokacija, je povedala srbska ministrica za gradbeništvo, promet in infrastrukturo Zorana Mihajlović. Center bo najsodobnejši dispečerski center v tem delu Evrope.
Vir: Tanjug

Nazaj na novice