Dnevne novice - 24.01.2019
Objavljeno: 24. 01. 2019

SLOVENIJA

Na seji vlade investicijski program za drugi tir

Ob odsotnosti premierja Marjana Šarca, ki je te dni v Davosu, ima ministrski zbor danes na mizi investicijski program za projekt gradnje drugega tira železniške proge Divača-Koper. V teh dneh sta dokument že potrdila tudi nadzorni svet projektnega podjetja 2TDK in finančno-projektni svet za nadzor nad izvajanjem projekta.
VIR: STA

Belič odstopil s položaja predsednika nadzornega sveta SDH

Prvi nadzornik Slovenskega državnega Holdinga (SDH) Damjan Belič je za STA sporočil, da je odstopil s položaja predsednika nadzornega sveta, še naprej pa bo njegov član. Razlogov za odločitev ni pojasnil, so pa iz SDH nato sporočili, da bo Beliča na položaju predsednika nadzornega sveta nasledil Igor Kržan.
VIR: STA

MEDNARODNI TRGI

Procter&Gamble uspešno

Včeraj je svoj poslovni izid objavilo podjetje Procter&Gamble. Podjetje je v preteklem četrtletju uspelo generirati čisti dobiček v višini 3,19 milijarde dolarjev oziroma 1,22 dolarja na delnico, v primerjavi z 2,5 milijarde dolarjev ali 93 centov na delnico v predhodnem četrtletju. Ker podjetje pričakuje, da se bo prodaja brez učinkov prevzemov povečala v razponu od 2 do 4 odstotkov v proračunskem letu 2019 in ker je podjetje objavilo dobiček na delnico, ki je bil za dobre 3 odstotke višji kakor je bilo pričakovano, je delnica podjetja včeraj poskočila za 4,85 odstotka.
VIR: ILIRIKA

IBM z dobrim četrtletjem in dobrimi izgledi

Dobre napovedi za 2019 in dobiček za zadnje četrtletje, ki je bil boljši od pričakovanega je v tem tednu objavilo tudi podjetje International Business Machines (IBM). V letu 2018 je IBM ustvaril 13,81 dolarjev dobička na delnico, medtem ko so analitiki pričakovali dobiček na delnico v višini 13,78 dolarja. V letu 2019 pa IBM namerava ustvariti dobiček na delnico v višini 13,90 dolarja na delnico, poleg tega pa podjetje namerava v 2019 plačati 34 milijard dolarjev za nakup podjetja Red Hat.
VIR: ILIRIKA

Prva letošnja seja sveta ECB v znamenju iskanja ravnotežja

Odmevnejših odločitev po prenehanju neto nakupov v okviru programa odkupovanja obveznic ni pričakovati, bo pa predsednik ECB Mario Draghi po pričakovanjih v izjavah po seji iskal ravnotežje med tem, da bo pomiril trge glede nadaljnje denarne politike, a ne ustvarjal prevelike panike glede razmer v evrskem območju.
VIR: STA

SERBIA

NBS: Inflacija na letni ravni za 2019 pričakovana v razponu 2,2 – 2,5

Po zadnjih podatkih se letna inflacija v letu 2019 pričakuje v razponu od 2,2 do 2,5%. To je v ciljnem razponu NBS 3% + ali - 1,5%.
Vir: NBS

Omejitve glede uvoza jekla v EU ne bodo škodile Srbiji, pravi Juncker Vučiću

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je zagotovil srbskemu predsedniku Aleksandru Vučiću, da načrtovane omejitve uvoza jekla v EU ne bodo škodovale trgovinskim interesom Srbije.
Vir: NBS

Nazaj na novice