Dnevne novice - 22.01.2019
Objavljeno: 22. 01. 2019

SLOVENIJA

Ljubljanska borza: Delnice Luke Koper pridobile več kot pet odstotkov

Borzni posredniki na ljubljanski borzi so včeraj sklenili za 743.000 evrov poslov, od tega je skoraj pol milijona evrov odpadlo na delnice Krke. Te so se pocenile za 0,34 odstotka. Indeks SBI TOP je dan medtem zaključil z 0,17-odstotno rastjo, k čemur je pripomogel 5,49-odstotni skok tečaja delnic Luke Koper.
VIR: STA

Nadzorni svet 2TDK podal pozitivno mnenje k investicijskemu programu projekta drugi tir

Nadzorni svet družbe 2TDK je na današnji redni seji podal pozitivno mnenje k investicijskemu programu projekta drugi tir železniške proge Divača-Koper. Investicijski program bodo zdaj obravnavali še projektno-finančni svet, projektni svet za civilni nadzor nad projektom drugi tir in vlada kot skupščina, so sporočili iz družbe 2TDK.
VIR: STA

Perutnina Ptuj z novim datumom izredne skupščine

Sij in ukrajinska skupina MHP še vedno čakata na odločitev agencije za varstvo konkurence o zaključku prodajnega postopka Perutnine Ptuj. Uprava slednje je danes objavila nov sklic izredne skupščine, na kateri bodo menjali člane nadzornega sveta, če do 31. januarja ali vsaj do 4. februarja odločitev varuha konkurence ne bi bila znana.
VIR: STA

MEDNARODI TRGI

V Davosu začetek Svetovnega gospodarskega foruma; tokrat brez ZDA

V švicarskem Davosu se danes začenja zasedanje Svetovnega gospodarskega foruma (WEF), ki velja za eno najvplivnejših konferenc na svetu. Udeležilo se je bo več kot 3000 udeležencev iz več kot 100 držav. V Davosu se bo od srede mudil tudi slovenski premier Marjan Šarec, ameriška delegacija pa je pot v Švico odpovedala.
VIR: STA

Rast južnokorejskega gospodarstva lani najpočasnejša v šestih letih

BDP Južne Koreje je lani porasel za 2,7 odstotka, kar je 0,4 odstotne točke manj kot predlani in najpočasnejša rast po letu 2012, kažejo podatki tamkajšnje centralne banke. Eden glavnih razlogov je po ocenah analitikov politika visoke dohodkovne rasti, zaradi katere se delodajalci soočajo z vse višjimi stroški dela in so prisiljeni tudi odpuščati.
VIR: STA

Finančni ministri EU o novem naložbenem programu InvestEU

Finančni ministri EU bodo danes v Bruslju razpravljali o vzpostavljanju novega naložbenega programa InvestEU. Ta bo v okviru večletnega evropskega proračuna za obdobje 2021-2027 nadomestil sedanji evropski sklad za strateške naložbe, poznan tudi kot Junckerjev sklad, ter na enem mestu združil financiranje v obliki posojil in jamstev.
VIR: STA

SRBIJA

AERO: Vinci in Terna podpisali pogodbo o delu na letališču Nikola Tesla v vrednosti 262 milijonov EUR

Terna S.A., hčerinska družba grške skupine GEK Terna Group, je 18. januarja podpisala pogodbo za širitev in rekonstrukcijo letališča Nikola Tesla.
Vir: Ekapija

Gradnja plinovoda skozi Srbijo se začne v marcu – Pripravljeni že prvih 300 milijonov EUR, domača podjetja do obsežnega dela del

Generalni direktor Javnega podjetja Srbijagas Dušan Bajatović je povedal, da se bo gradnja plinovodov čez Srbijo od meje z Bolgarijo do meje z Madžarsko začela marca, dokončanje del pa naj bi potekalo 15. decembra letos.
Vir: Ekapija

ENHL: Energetski projekt je v Srbiji sklenil zaposlitev v vrednosti 39,2 milijona EUR

Energoprojekt (ENHL) je napovedal, da je podpisal pogodbo z Infrascture of Railways of Serbia, skupaj s Colas Rail iz Francije o obnovi in ​​gradnji gradbenih in električnih del na dveh lokacijah - Jajinić-Mala Krsna in na železniški postaji Mala Krsna. Znesek pogodbe znaša 39,2 milijona evrov.
Vir: Belex, Ilirika

Železniška proga za visoke hitrosti Beograd-Budimpešta do leta 2023 - načrtovana tudi 60 načrtovanih cestnih križišč

Rekonstrukcija železniške proge od Beograda do madžarske meje, ki bo prinesla hitrost vožnje do 200 km/h, bo dokončana do leta 2023, je povedal generalni direktor infrastrukture železnic Srbije.
Vir: Ekapija

Nazaj na novice