Dnevne novice - 21.01.2019
Objavljeno: 21. 01. 2019

SLOVENIJA

Unicredit letos regiji napoveduje zmerno rast

Bančništvo v srednji in vzhodni Evropi po analizi Unicredita ohranja velik potencial in ostaja njihov pomemben dejavnik rasti. Za regijo pričakujejo zmerno gospodarsko rast, ki bo letos nad potencialno, prihodnje leto pa bo padla po to raven. To velja tudi za Slovenijo.
VIR: STA

Uprava Nove KBM z novim članom

Nadzorni svet Nove KBM je po odhodu člana uprave Josefa Gröblacherja na njegovo mesto imenoval Aytaca Aydina. Gre za strokovnjaka z več kot 17-letnimi mednarodnimi izkušnjami na področju bančništva, svetovanja, tehnologije in operativnih procesov, ki bo do izpolnitve regulatornih zahtev opravljal funkcijo prokurista banke, so sporočili z Nove KBM.
VIR: STA

MEDNARODNI TRGI

Kitajska napoveduje ukrepe za pospešitev gospodarske rasti

Kitajski premier Li Keqiang je napovedal dodatno podporo zasebnim podjetjem in znižanje davkov, s čimer želi država pospešiti gospodarsko rast. Ta se je po nekaterih ocenah v zadnjem lanskem četrtletju upočasnila na 6,2 odstotka, kar je najnižje po izbruhu globalne finančne krize. Uradni podatki o rasti bodo sicer znani prihodnji teden.
VIR: STA

Kitajsko gospodarstvo lani raslo najpočasneje od leta 1990

Peking, 21. januarja - Kitajsko gospodarstvo je v letu 2018 zraslo za 6,6 odstotka, je danes sporočil kitajski statistični urad. To je najnižja gospodarska rast od leta 1990. Kitajsko gospodarstvo je predlani beležilo 6,9-odstotno rast. Drugo največje gospodarstvo na svetu je ob vse bolj očitnih znakih ohlajanja v zadnjem četrtletju lanskega leta zraslo za 6,4 odstotka.Po napovedih Svetovne banke in ekonomistov bo letos kitajska gospodarska rast padla na 6,5 odstotka ali nižje.Kitajsko gospodarstvo je prizadela trgovinska vojna z ZDA, ki bi lahko še dodatno upočasnila rast, če državi do 1. marca, ko se izteče rok za pogajanja, ne bosta dosegli dogovora.
VIR: STA

Wall Streetu se mudi nadoknaditi izgubljeno ob koncu lanskega leta

Newyorški borzni indeksi so v petek sklenili še en izjemen trgovalni teden in osrednji indeksi so napredovali za okrog tri odstotke. Za rast ob koncu tedna je najbolj zaslužno namigovanje, da se morda obeta trgovinski dogovor med ZDA in Kitajsko, čeprav še ni znanega nič konkretnega.
VIR: STA

SRBIJA

MTLC: Prihodki Metalca v letu 2018 na 110 mio EUR - Rezultati presegajo načrtovane

Skupina Metalac s svojimi 15 podjetji je leto 2018 zaključila s 110 milijoni evrov prihodkov, kar je 4 odstotke več od načrtovanega in 3 odstotke več kot leto prej. Proizvodna podjetja so predstavljala okoli 40% celotnega prihodka, domači trgovci so predstavljali okoli 43%, tuji trgovci pa 10%. Izvoz v približno štirideset držav je predstavljal skoraj četrtino celotnega prihodka, to je 25 milijonov EUR, kar je za 10% več kot v letu 2017.
Vir: Ekapija

Minimalna plača v višini 27.022 RSD v letu 2019 - Sindikati niso zadovoljni z odločitvijo

Vlada Srbije je sprejela odločitev in napovedala, da bo zvišala minimalno plačo za 8,6%, kar je 155 RSD na delovno uro.
Vir: Ekapija

Gradnja TurkStreama v Srbiji bo končana do konca leta 2019

Gradnja plinovoda TurkStream na območju Srbije bo končana do konca leta 2019. Cevovod bo prečkal srbsko-bolgarsko mejo in šel vse do srbsko-madžarske meje.
Vir: Ekapija

Nazaj na novice