Dnevne novice - 17.01.2019
Objavljeno: 17. 01. 2019

SLOVENIJA

Delnice Zavarovalnice Triglav za več kot šest odstotkov višje

Na Ljubljanski borzi so danes visoke rasti zabeležili tečaji več blue chipov - tečaj delnic Zavarovalnice Triglav je pridobil dobrih šest odstotkov, Cinkarne Celje in Telekoma Slovenije več kot pet odstotkov, Luke Koper pa štiri odstotke. Indeks SBI TOP je zabeležil 1,5-odstotno rast, potem ko je promet dosegel 1,6 milijona evrov.
VIR: STA

MEDNARODNI TRGI

Banka Goldman Sachs pod novim vodstvom presegla pričakovanja

Ameriška banka Goldman Sachs je v zadnjem četrtletju lani ustvarila 2,3 milijarde dolarjev oziroma 6,04 dolarja na delnico čistega dobička, potem ko je imela v enakem obdobju predlani izgubo v višini 2,1 milijarde dolarjev oz. 5,51 dolarja na delnico. Analitiki so prehod iz izgube v dobiček pričakovali, vendar manjšega.
VIR: STA

Bank of America zaradi višjih obresti z velikim skokom četrtletnega dobička

Druga največja banka v ZDA Bank of America je v zadnjem četrtletju lanskega leta ustvarila 39 odstotkov več dobička kot v zadnjem četrtletju 2017, kar je v največji meri posledica naraščanja obrestnih mer.
VIR: STA

Podjetja v EU se pripravljajo na brexit brez dogovora

Podjetja v EU po odločitvi britanskega parlamenta, da zavrne ločitveni sporazum, nadaljujejo s pripravami na prihodnje poslovanje z Veliko Britanijo in možnost izstopa države iz unije brez dogovora. Francosko poslovno združenje je člane pozvalo, naj se pripravijo na "najhujši možni scenarij", v Nemčiji pa svarijo pred kaosom, ki bi lahko nastal
VIR: STA

Začasni ukrepi za zaščito evropskega trga pred povečanim uvozom jekla ostajajo v veljavi

Članice EU so do julija 2021 podaljšale začasne zaščitne ukrepe pri uvozu jeklenih izdelkov v EU. Ukrepi, ki jih je Evropska komisija uvedla julija lani, so odziv na preusmerjanje izvoza jekla iz drugih držav na trg EU zaradi carin, ki so jih uvedle ZDA. Gre za 25-odstotne tarifne kvote, ki jih bodo uvedli, ko bo uvoz presegel določeno vrednost.
VIR: STA

SRBIJA

Transakcije v rubljih med Srbijo in Rusijo naraščajo

Mariana Vasilescu, izvršna direktorica Sberbank Srbija, pravi, da je opazen trend povečane uporabe rubljev v poslovnih transakcijah med srbskimi in ruskimi podjetji.
Vir: Ekapija

Ruske družbe se zanimajo za Petrohemijo

Srbski finančni minister Siniša Mali je danes povedal, da so ruska podjetja zainteresirana za nakup Petrohemije Pančevo, da pa obstajajo tudi potencialni kupci iz drugih držav. Na RTS je povedal, da si vlada prizadeva poiskati strateškega partnerja za Petrohemijo z razpisnim postopkom.
Vir: Ekapija

Nazaj na novice