Dnevne novice - 09.01.2019
Objavljeno: 09. 01. 2019

SLOVENIJA

Zelo ugodne tržne cenitve delnic uspešnih velikih slovenskih podjetij, kot so Zavarovalnica Triglav, Pozavarovalnica SavaRa, Krka in Petrol!

Kar se tiče makroekonomskih napovedi te za Slovenijo ostajajo ugodne. Umar je v jesenski napovedi gospodarskih gibanj predvideval 4,4-odstotno rast BDP v letu 2018 in 3,7-odstotno v letu 2019. Glavna dejavnika ostajata izvoz in domače povpraševanje. Ob gospodarski rasti upada tudi nezaposlenost ob zmerni rasti plač. Investicijska aktivnost bo ostala visoka, povečali se bosta zasebna in državna potrošnja. Skoraj vsa podjetja iz prve kotacije so lani izboljšala poslovanje in napovedi za 2019 so glede rasti prihodkov večinoma pozitivne. Delničarji teh podjetij lahko pričakujejo rast dobičkov in visoke dividende v letu 2019. Na temu mestu bi glede ravni dobičkov in trenutne cene na trgu, kot zanimiva izpostavil Zavarovalnico Triglav, Pozavarovalnico SavoRe, Krko in Petrol.
VIR: Ilirika

Izvoz v 11 mesecih lani s skoraj 10-odstotno rastjo

Slovenska podjetja so v 11 mesecih lani izvozila za nekaj manj kot 28,6 milijarde evrov, kar je 9,7 odstotka več kot v enakem obdobju 2017, uvoz pa je dosegel nekaj več kot 28,2 milijarde evrov in medletno narasel za 11,4 odstotka. V 11 lanskih mesecih je Slovenija v blagovni menjavi s tujino ustvarila presežek v vrednosti 354,1 milijona evrov, je objavil državni statistični urad. Presežek v blagovni menjavi s tujino je dosegla v vseh mesecih, razen v maju, septembru, oktobru in novembru. V 11. lanskem mesecu je izvoz blaga dosegel nekaj manj kot 2,8 milijarde evrov in bil medletno večji za 9,1 odstotka, uvoz pa malenkost več kot 2,8 milijarde evrov oz. za 8,2 odstotka več kot v enakem obdobju 2017. Novembrski primanjkljaj je dosegel šest milijonov evrov.
VIR: STA

MEDNARODNI TRGI

Trgovinski pogovori med ZDA in EU brez konkretnih dogovorov

Torkovo srečanje evropske komisarke za trgovino Cecilie Malmström z ameriškim trgovinskim predstavnikom Robertom Lighthizerjem v Washingtonu je minilo brez konkretnih dogovorov. Strani sta govorili o možnosti nadaljnjih pogovorov, pri čemer je ena od možnosti trilateralno srečanje predstavnikov EU, ZDA in Japonske.
VIR: STA

Svetovna banka malce znižala napoved za svetovno gospodarsko rast v letošnjem in prihodnjem letu

Analitiki Svetovne banke so ocenili, da bo letošnja svetovna gospodarska rast dosegla 2,9 odstotka, v letu 2020 pa 2,8 odstotka. Obe napovedi sta za 0,1 odstotne točke nižji od prejšnjih. Glavni razlog za upočasnitev naj bi bili trgovinski spori med ZDA in Kitajsko, ki lahko vplivajo na preostali svet.
VIR: STA

SRBIJA

AERO: Saša Vlaisavljević bo nadzoroval koncesijo beograjskega letališča

Vlada Srbije naj bi kmalu ustanovila državno ekipo za nadzor nad koncesijo francoske družbe Vinci, ki jo vodi direktor letališča Saša Vlaisavljević, ki bo hkrati ostala na čelu AD Nikole Tesle.
VIR: STA

Telekom Srbija kupio še dva kablovska operaterja

Telekom Srbija kupil še dva kablovska operaterja - ""Radijus vektro"" in ""AVcom"".
VIR: STA

Cene goriva še naprej padajo - Pričakuje se povečanje trošarin

V prvih dneh leta 2019 so cene goriva v Srbiji še naprej padale. Ta trend se je začel sredi decembra 2018.
VIR: STA

Nazaj na novice